Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije pozivao na mržnju'

Odbačena optužba protiv čelnika Jobbika za širenje mržnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarsko državno odvjetništvo odbacilo je optužbu protiv čelnika mađarske stranke krajnje desnice Jobbik, Martona Gyoengyoesija, prema kojoj je izazivao mržnju prema Židovima zahtijevajući da se svi Židovi u parlamentu stave na poseban popis i tvrdeći da predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost.

Budimpeštanski glavni rabin Slomo Koeves tužio je 27. studenoga Gyoengyoesija, jednog od čelnika oporbenog Jobbika i zamjenika predsjednika kluba zastupnika te stranke krajnje desnice u mađarskom parlamentu, jer je zatražio popis svih Židova u parlamentu s obrazloženjem da predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost. Koeves smatra da je Gyoengyoesi time pozvao na 'hajku protiv zajednice', što je zapravo kazneno djelo širenja mržnje.

Državno odvjetništvo međutim smatra da Gyoengyoesieva izjava nije poziv na mržnju, jer to kazneno djelo čini onaj 'tko pred velikom javnošću poziva na mržnju protiv nacionalne, etničke, vjerske ili rasne skupine ili protiv različitih skupina stanovništva'.

>>
Mađarska: Svi zajedno protiv Jobbika

Državni odvjetnik Imre Keresztes izjavio je da je državno odvjetništvo u više slučajeva bezuspješno podizalo optužnicu u sličnim slučajevima, koju su sudovi odbacivali zbog toga što nije ispunjala spomenute kriterije.

Gyoengyoesijev otvoreni antisemitizam u parlamentu izazvao je osude u Mađarskoj i u inozemstvu. Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su tim povodom početkom prosinca u Budimpešti protiv nacizma i antisemitizma. Na tome prosvjednom skupu po prvi su put zajedno sudjelovali predstavnici vlade i oporbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan" Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene