Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedovalo 10.000 ljudi

Mađarska: Svi zajedno protiv Jobbika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 10 tisuća Mađara prosvjedovalo je u nedjelju protiv krajnje desne oporbene stranke Jobbika, nakon što je jedan od njihovih zastupnika izazvao zgražanje i sjećanje na nacizam izjavom da bi 'Židove trebalo popisati'.

Skup ispred mađarskog parlamenta u Budimpešti okupio je zajedno čelnike vladajuće i oporbenih stranaka, u iznimno rijetkom iskazivanju jedinstva na duboko podijeljenoj mađarskoj političkoj sceni.

'Ne možemo dopustiti da se ponavljaju stvari koje pripadaju najcrnjim stranicama povijesti', kazao je okupljenima Antal Rogan, čelnik kluba zastupnika vladajućeg Fidesza. Mnoštvo ljudi, okupljeno unatoč velikoj hladnoći, mahalo je mađarskim zastavama i tražili su ostavku Jobbikova zastupnika Martona Gyongyosija.

Gyongyosi je u ponedjeljak, nakon parlamentarne debate o sukobima u Gazi, rekao kako bi sada bilo 'pravo vrijeme' da se popišu svi ljudi židovska podrijetla koji u zemlji predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost. Poslije se ispričao i kazao da je pogrešno shvaćen, objasnivši da je mislio samo na one Mađare koji imaju izraelsko državljanstvo, a sjede u mađarskoj vladi ili parlamentu.

'Ne želimo živjeti s takvim zlobnim, rasističkim komentarima kakav smo čuli iz usta Martona Gyongyosija u ponedjeljak u parlamentu', dodao je Rogan. Bivši premijer Gordon Bajnai iz stranke centra Egyutt (Zajedno) 2014. kazao je da Gyongyosijeva izjava pokazuje pravu prirodu Jobbika i naglasio kako bi se sve stranke trebale udružiti u borbi protiv ekstremne desnice. 'Ovo je moralna zapovijed broj jedan: treba se udružiti sa svima protiv nacista, nitko se ne smije udružiti s nacistima ni pod koju cijenu', kazao je.

Pročitajte i ovo Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan" Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu

>> Mađarska: Čelnik Jobbika izazvao bijes zahtjevom za popis Židova

Jobbik ima 44 od 386 zastupnika u mađarskom parlamentu i treća je najjača stranka u zemlji. Svoj uspjeh na izborima 2010. duguje kampanjom protiv velikog broja Roma u Mađarskoj i prikupljanjem glasova birača frustriranih teškom krizom u zemlji.

'Fašizam je virus, a Jobbik širi taj virus', rekao je čelnik najveće oporbene Socijalističke stranke Attila Mesterhazy i pozvao premijera Viktora Orbana da u parlamentu osudi tu stranku. Jobbik je odbacio sve optužbe i priopćio da njegovi protivnici poduzimaju očajničke poteze suočeni s rastom popularnosti stranke. Između 500 i 600 tisuća mađarskih Židova ubijeno je u holokaustu. Oko 100 tisuća ih danas živi u Mađarskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene