Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno progovorio

Oboljelom dječaku rekonstruirali jezik od mišića s trbuha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djetetove prve riječi oduševljavaju svakog roditelja i on ih zauvijek pamti, ali roditelji Daniela Sewella posebno su se oduševili kad su čuli kad je rekao 'Mama'.

Ovaj danas petogodišnji dječak sa 19 mjeseci bio je podvrgnut pionirskoj operaciji izgradnje jezika, jer je u operaciji uklanjanja tumora ostao bez velikog dijela jezika. Liječnici su tada upozorili obitelj kako možda nikad neće progovoriti. Ali ipak je, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Ilustracija Vjerovali ili ne Bizaran slučaj: Liječnici pacijentici odstranili cistu toliko veliku da nije stala u CT skener

Danielovi problemi s gutanjem počeli su vrlo rano. Teškom je mukom pio mlijeko iz bočice, a njegovi roditelji nikad nisu pomislili da je riječ o nečem ozbiljnom, a pogotovo ne o tumoru.

'Primijetila sam da nešto nije u redu. Mislila sam da je to zato što mu rastu zubi. Još se kriivim zbog toga', rekla je njegova majka Alison Sewell.

'Jedno jutro, oko mjesec dana nakon toga, Richard ga je pronašao krvavog lica krevet je bio umrljan krvlju. Jako smo se preplašili. Ali kada smo mu oprali lice ničeg više nije bilo. Pedijatar nam je rekao kako mu je najvjerojatnije tijekom noći procurio nos', dodaje Alison Sewell.

Njegovi problemi su se ipak nastavili i pogoršavali.

'Kada je imao 13 mjeseci primijetili smo da mu je jezik u sredini natečen, a kraj je bio uzak, kao da je bio zavezan s špagom. U panici smo nazvali pedijatra', dodaje Alison Sewell.

Liječnici su mislili kako je riječ o nekakvoj upali i zadržali ga u bolnici na antibioticima. Ali kako mu se stanje nije popravljalo, Daniel je poslan na zahtjevnije pretrage. Roditelji su se i dalje nadali kako nije ništa ozbiljno. Nažalost ubrzo je Danielu dijagnosticiran rijedak oblik tumora mekog tkiva.

Podvrgnut je kemoterapiji kao bi mu se tumor smanjio, koji je bio duboko u unutrašnjosti usta i na korijenu jezika. Dječak je prošao devet kemoterapija u sedam mjeseci. Izgubio je kosu, bio je slab i bolestan cijelo vrijeme i dobio čireve po natečenom jeziku.

Zbog natečenog jezika koji mu je virio iz usta plašio je ostalu djecu i morao je biti smješten na poseban odjel. Iako je trpio strašne bolove i kemoterapiju, bio izoliran, dječak je imao snažnu volju i bio je pozitivno raspoložen. Kemoterapijom je uspješno odstranjena većina njegova tumora, operacija je uklonila ostatak, ali zbog izgubljenog velikog dijela jezika nije mogao pričati.

Obitelj je čula za pionirsku operaciju jezika i odlučili su pokušati unatoč svim mogućim komplikacijama i opasnostima.

Liječnici su ostatak njegova jezika napravili od mišića kojeg su zajedno s žilama uzeli s trbuha. 'Jezik' dugačak oko 10 centimetara i 4 cm širok, boja i tkiva bio je sličan pravom jeziku. Iako je mišić izgledao drugačije, trebao se promijeniti tijekom vremena jer su liječnici očekivali kako će vlažno tkivo koje prekriva jezik prerasti preko transplantiranog mišića, što se i dogodilo već sljedećeg dana.

Ipak transplantirani jezik nije poput onog pravog, pa tako sada Daniel umjesto jezikom okus i temperaturu osjeća nosom i rukama. Dječakov tumor, ubrzo nakon operacije i završene kemoterapije, ipak se povukao.

Danas iako ima smanjenu pokretljivost jezika, Daniel potpuno normalno govori, i priprema se za školu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene