Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stižu iduće godine

Objavljena prva fotografija hrvatskog Rafalea u letu

Ilustracija
Ilustracija Afp
Aktualno Galerija +0 Ilustracija Galerija 1/1 >>
Prvi Rafale hrvatskog ratnog zrakoplovstva fotografiran je u letu u zračnoj bazi Saint-Dizier u Francuskoj.

Zagreb je 2021. godine potpisao ugovor o nabavi desetak Rafalea iz zaliha francuskog ratnog zrakoplovstva kako bi zamijenili Mikoyan MiG-21 iz sovjetske ere. Dobit će 10 primjeraka modela C s jednim sjedalom i dva B modela.

Portal Flight Global objavio je sada prvu fotografiju hrvatskog Rafala u letu. Na slici se vidi da zrakoplov ima hrvatski grb.

Zrakoplovi su stari su oko 14 godina, ali imaju preostali radni vijek od otprilike 3800 sati leta svaki.

Pročitajte i ovo Oleg Butković projekt od 70 mil. eura Butković objavio kad se otvara najskuplja cesta u Hrvatskoj: "Nema grada na Mediteranu i šire koji je tako dobro riješio promet"

Pročitajte i ovo Ilustracija Strava u Britaniji Dva ogromna psa masakrirala muškarca! Premijer najavio zabranu pasmine: "Ne radi se o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja"

Prva grupa od 12 pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva započela je obuku za upravljanje tim tipom u Saint-Dizieru ranije ove godine. Francuska će osigurati obuku za oko 80 Hrvata u razdoblju od otprilike 18 mjeseci.

Prve isporuke zrakoplova očekuju se krajem ove godine, s tim da bi osam Rafala trebalo stići u Hrvatsku tijekom 2024., a ostatak bi trebao uslijediti početkom 2025.

U ožujku 2022. Rafalei su preletjeli nad Hrvatskom u sklopu bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom. Ministarstvo obrane tada je građane zamolilo za strpljenje i razumijevanje zbog pojačane buke, a predsjednik Zoran Milanović je nakon toga strogo zabranio preletavanje vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene