Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz dječakovo tijelo ronioci su pronašli njegov mobitel na kojem je bila snimka putnika uoči potonuća


'Wow, brod se naginje. Skroz je na jednu stranu. Ne mogu se pomaknuti.'
'Misliš da ćemo umrijeti?'
'Što se događa?'

Vezani članci Slika nije dostupna Kapetan zadnji napustio brod: Sedam mrtvih u nesreći trajekta Slika nije dostupna Turisti ušli u krivi trajekt, evo što je napravio kapetan

Ovaj dramatičan razgovor putnika snimljen je mobitelom na trajektu Sewol koji je 16. travnja sa 476 osoba, uglavnom srednjoškolaca, potonuo uz jugozapadnu obalu Južne Koreje.

Snimku trominutnog razgovora koji je svojim mobitelom napravio tinejdžer na brodu prije nego što će potonuti objavila je južnokorejska televizijska kuća JTBC, a prenio CNN.

Dječakov otac ustupio je TV kući snimke nakon što su ronioci pronašli tijelo njegovog sina te zajedno s njim i mobitel čija je memorijska kartica bila neoštećena, objavio je JTBC.

Dramatični detalji u vezi djece s potonulog trajekta...

'Moj sine, sigurno je bilo mračno i hladno tamo gdje si bio. Ne mogu niti zamisliti koliko mora da te je bilo strah,' kazao je plačući Park Jong-dae nakon što je južnokorejska TV kuća objavila snimku s mobitela.
'Nadao sam se i molio da preživiš, ali nije tako ispalo. Moj sine, sada je vrijeme da si kažemo zbogom. Sada je vrijeme da zaboravim svaku nadu, što do sada nisam mogao učiniti. Molim te, oprosti mi. Zbogom…'
Kako se može čuti na snimci s dječakova mobitela, putnici na brodu bili su svjesni da brod tone. Među njima bilo je 300 učenika srednje škole Danwon koji su išli na izlet.

'Nemojte se micati. Ostanite tamo gdje jeste…'

'Mama, tata, tata, tata! Što će biti s mojim mlađim bratom?' čuje se kako jedan učenik plačući govori.

Neki su tražili prsluke za spašavanje. Na snimci je zabilježena i poruka s razglasa, očito nekoga od posade, koji govori da svi trebaju ostati na svojim mjestima. 

'Nemojte se micati. Ostanite tamo gdje jeste…'

I dok su neki bili zbunjeni cijelom situacijom, bilo je i oni koji su zbijali šale, očito nesvjesni onog što se događa. 

'Ovo putovanje je sje….!', netko je prokomentirao.

Putnici su razgovarali međusobno, nastojeći prikupiti što više informacija. Na snimci se čuje glas kako govori: 'Mislim da se smiruje.'

'Smiruje se?'

'Sad se naginje više ulijevo.'

'Mislim da je sad situacija bolja nego što je bilo prije.'

'Nosim pojas za spašavanje.'

'I ja isto. Stvarno moram.'

Putnci su pomagali jedni drugima

Iz simke je vidljivo kako putnici međusobno pokušavaju pomoći jedni drugima da nabave prsluke za spašavanje, međutim, kako video snimka ide dalje, čini se da nitko ne zna što se stvarno događa. 

Jedna osoba pita: 'A što radi kapetan?'

Kasnije se čuje putnik koji kaže kako bi ih netko trebao obavijestiti što se događa.

Južnokorejski premijer podnio ostavku zbog smrti više od 300 osoba na trajektu

Kapetan potonulog trajekta s još 14 članova posade je uhićen, a zbog najveće tragedije u novijoj povijesti Južne Koreje ostavku je dao i premijer čiju je vladu javnost optužila za sporu reakciju. 

Spasioci i dalje traže putnike koji su bili na trajektu. Do sada su izvukli 188 tijela, a još 114 osoba se smatra nestalima. Sudbina onih koji su snimljeni na dječakovom mobitelu nije poznata.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook