Odbor koji istražuje napad na Capitol objavio je u četvrtak dosad neobjavljenu snimku na kojoj visoka američka dužnosnica Nancy Pelosi i drugi zastupnici u žurbi nazivaju ministarstvo obrane i osoblje Bijele kuće tražeći pomoć dok Trumpovi pristaše na silu ulaze u zgradu.


Na snimci se vidi Nancy Pelosi, demokratska predsjednica Zastupničkog doma, napeta, ali hladne glave, koju su zaštitari sklonili na sigurno 6. siječnja 2021.

"Mora biti načina da ljudi zadrže osjećaj sigurnosti i povjerenja koji im daje činjenica da država funkcionira i da možemo birati predsjednika Sjedinjenih Država", rekla je.

Toga dana zastupnici su sudjelovali na sjednici u Kongresu u Washingtonu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. No mnoštvo pristaša Donalda Trumpa, koji je tvrdio da su izbori "namješteni", prosvjedovalo je ispred Capitola.z

Dio njih je na silu ušao u zgradu, gdje je nastao kaos, što je zgranulo svjetsku javnost. Na snimci je Pelosi nemalo iznenađena dok je obavještavaju da su zastupnici počeli stavljati gas maske.

Demokratski senator Chuck Schumer, vidljivo bijesan, kaže zatim da će "nazvati j... ministra" obrane.

"Možete li poslati i Nacionalnu gardu Marylanda?", pita Christophera Millera, tadašnjeg privremenog ministra obrane. Zatim naziva privremenog ministra pravosuđa Jeffreyja Rosena.

"Zašto ne kažete predsjedniku da ih pozove da napuste Capitol, gospodine ministre pravosuđa, u okviru vaše dužnosti održavanja reda?", upitao je.

Smrtno stradali policajac i napadač u današnjem incidentu na Capitolu 05 Napadaču s Capitola 41 mjesec zatvora, najveća kazna do sada: "Ne postoji porota koja bi vas oslobodila"

Slika nije dostupna FBI: "Nema dokaza o sudjelovanju ljevičarskih ekstremista u neredima na Capitolu"

Nancy Pelosi pak na snimci naziva guvernera Virginije Ralpha Northama dok prati situaciju na televiziji.

"Halo, guverneru, ovdje Nancy (...) Razbijaju prozore, kažu da je netko pogođen hitcem, ovo je strašno, a događa se na poticaj predsjednika SAD-a", kaže mu.

Dvoje demokrata u jednom trenutku razgovaraju s republikanskim čelnicima o tome kako dobiti pomoć.

U video objavljen u četvrtak montirane su snimke razjarenog mnoštva i pristaša predsjednika Trumpa koji trče hodnicima Kongresa. "Dovedite nam je!", dere se prosvjednica, očito misleći na Nancy Pelosi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju