Kapitol, Washington
Kapitol, Washington Foto: Afp

Scott Fairlamb, koji je snimljen kako udara policajca tijekom smrtonosnog napada na američki Capitol početkom godine, dobio je u srijedu 41-mjesečnu zatvorsku kaznu.


Riječ je o dosad najstrožoj kazni izrečenoj u gotovo 700 kaznenih slučajeva pokrenutih otkad su pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa napale Capitol 6. siječnja ove godine ne prihvaćajući njegov izborni poraz.

Američki okružni sudac Royce Lamberth naveo je ozbiljnost ponašanja vlasnika teretane u New Jerseyju Scotta Fairlamba kao otegotnu okolnost pri izricanju kazne, prenosi Reuters. Fairlamb je snimljen dok urla na policajce prije nego što je jednoga od njih gurnuo i udario šakom u lice. U kolovozu je priznao krivnju.

"Da ste išli na suđenje, mislim da ne postoji porota koja bi vas mogla osloboditi", rekao je sudac Fairlambu, prvom izgredniku osuđenom za nasilje nad policijom tijekom napada.

Preko 120 optuženih za napad na policiju na Capitolu

Sudac je istaknuo da će ova kazna biti mjerilo za više od 120 optuženih za napad na policiju tijekom napada na Capitol od strane tisuća Trumpovih pristaša. Policajac s Capitola kojega su napali prosvjednici preminuo je dan nakon nereda, a četiri policajca koja su sudjelovala u obrani Capitola kasnije su si oduzela život. Ozlijeđeno je oko 140 policajaca.

Okrivljenikov odvjetnik zamolio je suca da uzme u obzir 11 mjeseci koje je njegov klijent već proveo u pritvoru, a emotivni Fairlamb se tijekom rasprave obratio sucu tražeći milost i rekavši da je osramotio ime svoje obitelji. Federalni tužitelji preporučili su kaznu od 44 mjeseca, ističući njegovo poznavanje borilačkih vještina te ranije sukobe sa zakonom. "Izjave optuženika tog dana upućuju na to da je došao spreman za nasilje", kazala je odvjetnica iz Ministarstva pravosuđa Leslie Goemaat.

Uskoro i presuda QAnon Shamanu

Napad na Capitol uslijedio je nakon vatrenog govora u kojem je Trump ponovio svoje lažne tvrdnje da je njegov izborni poraz rezultat prijevare. Više sudova, državnih dužnosnika te članova Trumpove administracije odbacili su te tvrdnje kao neutemeljene.

Tužitelji su na ročištu u srijedu predložili i kaznu od četiri godine i tri mjeseca za Jacoba Chansleya, samoproglašenog "šamana" i pristašu pokreta teorije urote QAnon, koji je zapažen po svojim tetovažama i krznenoj kapi s bizonskim rogovima te je postao jedan od simbola upada na Capitol. Sudac Lamberth, koji također vodi Chansleyjev slučaj, izreći će mu kaznu 17. studenoga.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju