Prosvjed u Americi
Prosvjed u Americi Foto: Afp

Američka javnost šokirana je policijskom brutalnošću pošto je u petak navečer objavljena snimka na kojoj petorica crnih policajaca, sada suspendirana i optužena, uzastopno udaraju Afroamerikanca Tyrea Nicholsa, zaustavljenog zbog prometne kontrole u Memphisu.


Video koji su 7. siječnja snimile kamere na policajcima i kamera na električnom stupu objavljen je dan pošto su policajci optuženi za ubojstvo, napad, otmicu, nedolično ponašanje i represiju u slučaju smrti Afroamerikanca Tyrea Nicholsa.

Policijski službenici, koji su svi također Afroamerikanci, otpušteni su prošlog tjedna.

Dvadesetdevetogodišnji Nichols prevezen je nakon premlaćivanja u bolnicu, gdje je tri dana kasnije preminuo zbog ozljeda, u gradu u kojem je stanovao s majkom i očuhom i radio u tvrtki FedEx.

Četiri snimke prikazuju agresivnu eskalaciju nasilja usmjerenog prema vozaču za kojeg je policija prvotno rekla da ga je zaustavila zbog ugrožavanja prometa. Šef policije poslije je rekao da uzrok zaustavljanja nije potkrijepljen dokazima.

Čini se da se premlaćivanje nastavilo i nakon što Nichols više nije mogao predstavljati nikakvu prijetnju za policiju. Dvojica policajaca u jednom su ga trenutku držala uspravno, dok ga je treći udarao u lice, a drugi prisutni policajci nisu intervenirali.

Trenuci spašavanja VIDEO Autobus se survao u jezero, voda je u sekundi preplavila vozilo: Dramatični trenuci spašavanja prestravljenih putnika

Događaj zabilježen videom Nicholsa, oca četverogodišnjeg djeteta, pretvorio je u novo lice američkog pokreta za rasnu pravdu, potaknutog ubojstvom Georgea Floyda, kojeg su 2020. u Minneapolisu ubili policajci.

Nekoliko desetaka prosvjednika, nakon što je video objavljen u petak navečer, izašlo je na autocestu u Memphisu i zaustavilo promet blizu mosta kojim se prelazi rijeka Mississippi i ulazi u državu Arkansas.

Troje ljudi uhićeno je zbog nanošenja štete policijskom vozilu na Times Squareu, rekao je glasnogovornik njujorške policije. Uglavnom mirni prosvjedi održani su u drugim gradovima, uključujući Atlantu, Washington i Sacramento.

Prvi video objavljen u petak prikazuje kako policajci iz automobila izvlače Nicholsa, koji viče: "Nisam ništa učinio. Samo želim stići kući." Policajci su mu naredili da legne na trbuh i u lice mu štrcnuli suzavac.

Nichols se oslobodio i pobjegao niz cestu, dok su ga policajci lovili, a najmanje jedan od njih gađao ga je električnim šokerom.

 

 

Druga snimka prikazuje borbu koja je uslijedila između policajaca i Nicholsa u obližnjoj četvrti. Dvojica policajaca držala su ga na tlu, dok ga je treći udarao nogom, a četvrti nečime što izgleda kao palica.

Na snimci se može čuti Nichols koji viče "Mama! Mama" dok se bori s policajcima. Njegova je majka rekla da je njezin sin bio udaljen oko 70 metara od svojeg doma kada je premlaćen.

Ilustracija Očekuju se prosvjedi, Biden smiruje tenzije! Danas objava brutalne snimke na kojoj policajci ubijaju čovjeka: "Muka mi je od onoga što sam vidio"

Odvjetnik Ben Crump, koji predstavlja Nicholsovu obitelj, pozvao je policijsku postaju da raspusti svoju jedinicu Scorpions, koja bi trebala biti usmjerena na borbu protiv uličnog kriminala, a kojoj su pripadali barem neki od policajaca uključenih u Nicholsovo ubojstvo.

Predsjednik Joe Biden rekao je da je "bijesan" i "duboko pogođen" nakon što je pogledao video.

Nicholsova obitelj i Biden pozvali sz na mir u Memphisu, gradu sa 628.000 stanovnika, od kojih su gotovo 65 posto crnci.

Nicholsova smrt najnoviji je slučaj prekomjerne primjene policijske sile te izazivanje smrti crnaca i pripadnika drugih manjina u proteklih nekoliko godina.

Prosvjedi pokreta "Black Lives Matter" (BLM, crni životi vrijede) protiv rasne nepravde izbili su diljem svijeta nakon ubojstva Floyda, Afroamerikanca koji je umro pošto mu je policajac u Minneapolisu klečao na vratu dulje od devet minuta.

Antonio Romanucci, drugi odvjetnik Nicholsove obitelji, rekao je za javni radio NPR u petak da je Nichols bio snažan pobornik pokreta BLM i "zapravo je umro za svoju stvar".

Otac Al Sharpton, poznat po borbi za građanska prava, koji će održati posmrtno slovo za Tyrea Nicholsa, rekao je da "dodatno šokira činjenica" što su policajci bili Afroamerikanci.

"Mi smo protiv svakog policijskog nasilja, ne samo protiv policijskog nasilja koje počine bijelci", rekao je Sharpton.

Američki državni odvjetnik Merrick Garland u petak je najavio istragu Nicholsove smrti na saveznoj razini.

Prema evidenciji, bivši policijski službenici Justin Smith, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III., Demetrius Haley i Tadarrius Bean pušteni su uz jamčevinu iz okružnog zatvora Shelby, gdje su pritvoreni u četvrtak ujutro.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju