Pola godine od uništenja takozvane Islamske države deseci tisuća ISIL-ovih boraca, njihovih žena i djece još uvijek su u zarobljeničkim kampovima u Siriji i Iraku.

Galerija


Nakon godina života u kalifatu, dvije godine bijega i pola godine boravka u izbjegličkom kampu, ove su se žene vratile u Raku, sirijski grad koji je bio prijestolnica samoproglašene države.

Vezani članci Iranski vođe Osveta, rat ili nešto treće? Evo koje opcije ima Iran na raspolaganju nakon ubojstva Sulejmanija Arkanovac čizmom udara mrtve civile na tlu, Bijeljina (Foto: Ron Haviv) Snimio nezamislive zločine: "Arkanovci su se derali da ništa ne slikam, bilo je puno vrištanja. Onda su ubili muškarca pa ženu..."

Umm Mahmoud, 53-godišnja majka tri kćeri i baka troje unučadi te supruga borca ISIL-a tvrdi da nemaju nikakve veze s borcima takozvane Islamske države.

"Nisam dio te skupine. Samo primjenjujem Božje zakone. Ova haljina spominje se u Kuranu. Zar se trebam riješiti svoje odjeće da bi mi ljudi povjerovali da nisam dio te skupine?'' pita se Mahmoud.

Umm Mahmoud izgubila je dva sina i zeta koji su se borili ili radili za ISIL. Njezin suprug, otac, 14-godišnji sin i drugi zet u zarobljeništvu su kurdskih snaga. Nakon povratka u Raku ove žene naišle su na otvoreno neprijateljstvo susjeda.

"Susjedi su neugodni. Oni imaju struju, a mi nemamo. Ova kuća ima struju, ona, a mi sjedimo u mraku. Zar nemaju suosjećanja?“ razočarana je Mahmoud

Mnogi će se složiti s njihovim susjedima, no drugi će reći da im treba pomoći. Tog je mišljenja i plemenski vođa Sheikh Hweidi Al-Shalsh, koji ih je izvukao iz izbjegličkog kampa.

"Je li kamp promijenio njihovu ideologiju? Nije. Samo ju je pojačao. Dijete koje je ušlo u kamp s 10 godina bilo je nevino, a sada sa sobom nosi svu mržnju svijeta“ brani ih Al-Shalsh.

Iz istoga kampa u Raku se dosad vratilo gotovo 700 obitelji. Zbog sigurnosnih razloga kamp mogu napustiti samo ako netko za njih jamči da neće raditi probleme. Za povratak su se već prijavile tisuće, a hoće li pokušaj reintegracije i pomirbe koji gradske vlasti Rake provode uspjeti, tek će se vidjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr