Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinama živjeli u kalifatu

Život nakon ISIL-a: "Dijete koje je ušlo u kamp s 10 godina bilo je nevino, a sada sa sobom nosi svu mržnju svijeta"

S bebom u naručju (Foto: Dnevnik.hr)
S bebom u naručju (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Okružene djecom (Foto: Dnevnik.hr) Okružene djecom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr S bebom u naručju (Foto: Dnevnik.hr) S bebom u naručju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sheikh Hweidi Al-Shalsh (Foto: Dnevnik.hr) Sheikh Hweidi Al-Shalsh (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zamišljen pogled (Foto: Dnevnik.hr) Zamišljen pogled (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vreva arapskog svijeta (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Pola godine od uništenja takozvane Islamske države deseci tisuća ISIL-ovih boraca, njihovih žena i djece još uvijek su u zarobljeničkim kampovima u Siriji i Iraku.

Nakon godina života u kalifatu, dvije godine bijega i pola godine boravka u izbjegličkom kampu, ove su se žene vratile u Raku, sirijski grad koji je bio prijestolnica samoproglašene države.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Ilustracija Važna obljetnica Hrvatska je već 15 godina dio najmoćnijeg vojnog saveza, ali o njezinu članstvu odluku nisu donijeli hrvatski građani

Umm Mahmoud, 53-godišnja majka tri kćeri i baka troje unučadi te supruga borca ISIL-a tvrdi da nemaju nikakve veze s borcima takozvane Islamske države.

"Nisam dio te skupine. Samo primjenjujem Božje zakone. Ova haljina spominje se u Kuranu. Zar se trebam riješiti svoje odjeće da bi mi ljudi povjerovali da nisam dio te skupine?'' pita se Mahmoud.

Umm Mahmoud izgubila je dva sina i zeta koji su se borili ili radili za ISIL. Njezin suprug, otac, 14-godišnji sin i drugi zet u zarobljeništvu su kurdskih snaga. Nakon povratka u Raku ove žene naišle su na otvoreno neprijateljstvo susjeda.

"Susjedi su neugodni. Oni imaju struju, a mi nemamo. Ova kuća ima struju, ona, a mi sjedimo u mraku. Zar nemaju suosjećanja?“ razočarana je Mahmoud

Mnogi će se složiti s njihovim susjedima, no drugi će reći da im treba pomoći. Tog je mišljenja i plemenski vođa Sheikh Hweidi Al-Shalsh, koji ih je izvukao iz izbjegličkog kampa.

"Je li kamp promijenio njihovu ideologiju? Nije. Samo ju je pojačao. Dijete koje je ušlo u kamp s 10 godina bilo je nevino, a sada sa sobom nosi svu mržnju svijeta“ brani ih Al-Shalsh.

Iz istoga kampa u Raku se dosad vratilo gotovo 700 obitelji. Zbog sigurnosnih razloga kamp mogu napustiti samo ako netko za njih jamči da neće raditi probleme. Za povratak su se već prijavile tisuće, a hoće li pokušaj reintegracije i pomirbe koji gradske vlasti Rake provode uspjeti, tek će se vidjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene