Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekretnica u borbi

Danas ili sutra: Stiže trenutak koji su mnogi dugo čekali kad je u pitanju Islamska država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska je država na rubu poraza u sirijskome gradu Raki i grad može konačno biti očišćen od džihadista u subotu ili nedjelju, rekla je sirijska kurdska milicija YPG za Reuters u subotu.

Koalicija protiv IS-a pod vodstvom SAD-a rekla je da se u protekla 24 sata oko 100 pripadnika džihadističke skupine predalo te da su "izvedeni iz grada", no da da se još očekuju teške borbe "u danima koji slijede".

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Nije rečeno kako su džihadisti izvedeni niti kamo će biti odvedeni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao je da su preostali pripadnici IS-a prevezeni iz Rake autobusom u skladu s dogovorom između IS-a, koalicije pod vodstvom SAD-a te Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podupire SAD, kojima dominiraju snage YPG-a.

SDF, uz podršku koalicijskih zrakoplova i specijalnih postrojba, bori se od lipnja da izbaci IS iz Rake, formalno njihova glavnoga grada u Siriji i bazi za operacije odakle planiraju napade protiv Zapada.

Konačni poraz IS-a u Raki bit će velika prekretnica u naporima da se poništi samoproglašeni kalifat u Siriji i Iraku, gdje je ranije ove godine džihadistička skupina potisnuta iz Mosula.

"Borbe se nastavljaju u Raki. IS je na rubu da bude poražen. Danas ili sutra grad će biti oslobođen", rekao je glasnogovornik YPG-a Nuri Mahmud preko telefona.

Glasnogovornik koalicijskih snaga u mailu je priopćio da je od 13. listopada oko 85 posto Rake oslobođeno.

Zadnjih tjedana oko 1500 civila uspjelo se sigurno prebaciti do linija SDF-a, dodao je glasnogovornik koalicijskih snaga. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene