Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP) Foto: Afp

Kći osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića izjavila je u četvrtak kako ploča s imenom njezina oca, postavljena na ulazu u studentski dom na Palama, treba biti uklonjena, nakon ranije upućenih zahtjeva za njenim uklanjanjem adresiranih na čelnika Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ploča je naknadno uklonjena.


Ploča sa studentskog doma naknadno je uklonjena, javljaju tamošnji mediji. Po nalogu ravnatelja doma, domari su u četvrtak spornu ploču maknuli.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko u studenome je ultimativno zatražio uklanjanje ploče od sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika prijeteći mu uvođenjem sankcija.

Sonja Jovičević-Karadžić kazala je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kako u ime cijele obitelji ratnog vođe bosanskih Srba, koji je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, poziva da se sa studentskog doma skine ploča postavljena uoči izbora 2016.

Ploču je tada uz Karadžićevu kći i njegovu suprugu Ljiljanu Zelen otkrio Milorad Dodik, koji je u tom razdoblju bio predsjednikom Republike Srpske.

Tomislav Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL) Horvatinčić ni nakon godinu dana neće u zatvor, sad je kriva koronakriza i stanje u njemačkom zdravstvu

Visoki predstavnik Inzko je, podnoseći u studenom Vijeću sigurnosti UN-a redovito izvješće o stanju u BiH, posebice upozorio kako je nedopustivo da se u toj zemlji nekažnjeno glorificira osuđene za najteže ratne zločine, a kao konkretan primjer naveo je upravo spomen-ploču postavljenu na studentskom domu na Palama.

"Ako ta ploča ne bude uklonjena do svibnja 2021. ja ću tražiti da se Dodiku zabrani putovanje u zemlje Europske unije", najavio je tada Inzko pojasnivši kako je ultimatum upućen izravno Dodiku jer je on i kumovao otkrivanju ploče.

Dodik je na to odgovorio kako ne kani osobno skidati ploču jer je nije postavio, a Inzka je pozvao da, ako baš na tome inzistira, to učine zajedno.

Nakon toga pojavila su se nagađanja kako je Dodik ipak zabrinut zbog mogućih sankcija te kako stoga traži izlaz iz sadašnje situacije.

Mara Tomašević za Provjereno o zlostavljanju - 3 Mara Tomašević ekskluzivno za Provjereno o mučnoj povijesti zlostavljanja: ''Ja sam bećar... to što ponekad dobiješ neku šamarčinu, pa šta je to!''

Na pitanje o tome spašava li svojim istupom Milorada Dodika, Sonja Jovičević-Karadžić kazala je kako je riječ o nastojanju da se prekine s "političkim zloporabama" imena njezina oca te da je ploča postala sredstvom "zabrinjavajućih zakulisnih radnji, obesmišljena i ukaljana" te stoga treba biti uklonjena.

Zatraživši da nju i njenu obitelj svi sada ostave na miru i više ih ne koriste za političke obračune ona se potužila na činjenicu da su Karadžić i obitelj i dalje pod sankcijama pa ne mogu nastaviti normalan život niti nakon što je njegov slučaj pravomoćno okončan pred Haaškim tribunalom.

Eksplozija u Bejrutu Libanonski premijer Diab i tri ministra optuženi za nemar i izazivanje nesreće zbog eksplozije u Bejrutu

Prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika ICTY-a, u ožujku 2019. izrekalo je pravomoćnu presudu kojom je Karadžić proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući tu genocid u Srebrenici. Kaznu mu je povećalo na doživotni zatvor nakon što je u prvostupanjskom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora.

Unatoč toj presudi u RS ga i dalje tretiraju kao heroja, a Dodik je opetovano osporavao činjenice na temelju kojih je Karadžić osuđen.