Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriv za genocid

Ratni zločinac Radovan Karadžić ostatak kazne služit će u Britaniji: "Trebali bismo se ponositi što je Britanija podržala 30 godina potrage za pravdom za te gnusne zločine"

Velika Britanija je u srijedu objavila da je pristala da bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, osuđen zbog ratnih zločina tijekom ratnih sukoba u BiH 1990-ih, bude prebačen u britanski zatvor gdje će služiti ostatak kazne.

Karadžić (75) je osuđen na 40 godina zatvora 2016. nakon što je proglašen krivim za genocid zbog pokolja u Srebrenici u srpnju 1995. u kojem su snage bosanskih Srba ubile više od 8000 muslimana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar

"Radovan Karadžić je jedan od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid. On je bio odgovoran za pokolj muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomogao je u provedbi opsade Sarajeva nemilosrdnim napadima na civile", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

"Trebali bismo se ponositi činjenicom da je Britanija, od potpore da ga se uhiti, do zatvorske ćelije koja ga sada očekuje, podržala 30 godina potrage za pravdom za te gnusne zločine", rekao je.

Osim za genocid, Karadžić je proglašen krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog 44-mjesečne srpske opsade Sarajeva i zbog nadgledanja kampanje etničkog čišćenja Hrvata i muslimana.

Skrivajući se nakon rata više od deset godina, uhićen je i predan Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srpnju 2008. Nakon presude smješten je u sudski zatvor u Den Haagu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene