Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saznali u petak

Oglasio se otac Britanca ubijenog u Ukrajini: "Bio je istinski junak. Zauvijek ćemo ga nositi u srcima"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Nekadašnji britanski vojnik Jordan Gatley ubijen je u Ukrajini, objavila je njegova obitelj u nedjelju i nazvala ga junakom, u vrijeme kada je čelnik proruske odmetnute regije poručio da nema oprosta za dvojicu britanskih vojnika osuđenih na smrt jer su se borili za Ukrajinu.

Dean Gatley rekao je da je njegov sin napustio britansku vojsku u ožujku "kako bi drugdje nastavio vojnu karijeru".

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Osudio iranski napad Zelenski: "Izrael nije bio sam, a Ukrajina čeka mjesecima'' Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer"

"Nakon što je zrelo razmislio", otputovao je u Ukrajinu, kazao je Dean Gatley objavivši da je strašnu vijest o sinovljevoj smrti obitelj doznala u petak.

Kazao je da je njegov sin ubijen iz vatrenog oružja u Sjeverodonjecku, gradu na ukrajinskom istoku gdje se vode žestoke borbe.

"Dobili smo više poruka njegovih kolega koji su nam rekli da je bio uvježban, vrlo vješt vojnik", objavio je Gatley na Facebooku, a prenosi France presse.

"Njegov tim kaže da su ga svi voljeli, baš kao i mi, i da je unio golemu promjenu u životima mnogih ljudi, ne samo kao vojnik, već i kao osoba koja je obučavala ukrajinske vojne snage", nastavio je otac poginulog Britanca.

"Volio je svoj posao i jako smo ponosni na njega. Bio je istinski junak i zauvijek ćemo ga nositi u srcima", napisao je.

Čini se da je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u početku poticala Britance koji su htjeli ići na ukrajinsku frontu da to i učine no tu su sugestiju ubrzo izmijenili britanski ministar obrane i vojni dužnosnici, a Britancima se savjetuje da ne putuju u Ukrajinu.

Nema oprosta

U nedjelju se oglasio čelnik proruske separatističke regije Doneck porukom da nema nema razloga za oprost dvojici britanskih državljana osuđenih na smrt pošto su ih ruske snage zarobile dok su se borili na strani Ukrajine.

Sud u samoproglašenoj Doneckoj Narodnoj Republici (DNR) osudio je u četvrtak na smrt Britance Aidena Aslina i Shauna Pinnera te Marokanca Brahima Saadouna.

Sud ih je proglasio krivima za "plaćeničke aktivnosti i djela usmjerena na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka DNR-a", objavila je agencija Interfax pozivajući se na izjavu pravosudnog dužnosnika.

Britanija kaže da su Aslin i Pinner obični vojnici i na njih treba primijeniti Ženevsku konvenciju zaštite od progona zbog sudjelovanja u ratu.

Proruski separatisti tvrde da su strani vojnici počinili težak zločin i imaju mjesec dana prava na žalbu.

"Ne vidim nikakvih temelja za oprost", rekao je Denis Pušilin, lider odmetnute pokrajine Doneck, kako su prenijele ruske novinske agencije.

Ruske snage usredotočile su se na te dvije regije istoka Ukrajine, pod zajedničkim nazivom Donbas, kako bi ih potpuno izuzele iz ukrajinske kontrole.

Tri dana prije nego što je napao Ukrajinu 24. veljače, ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je te dvije regije kao neovisne države, što su osudili Ukrajina i zapdne države kao protuzakonit potez.

Aslinova obitelja rekla je da ni on ni Pinner "nisu niti su ikada bili plaćenici".

Živjeli su u Ukrajini kada je izbio rat i "pripadnici su ukrajinskih oružanih snaga te se prema njima treba postupati s poštovanjem kao i prema bilo kojem ratnom zarobljeniku", rekla je obitelj u izjavi.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene