Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više tisuća ljudi okupilo se u subotu u Jablanici u Bosni i Hercegovini kako bi obilježilo 70. obljetnicu bitke na Neretvi u kojoj su znatno slabije partizanske postrojbe 1943. godine uspjele probiti obruč udruženih njemačko-talijanskih i kvislinških snaga i spasiti se od uništenja te nastaviti borbu protiv fašističke okupacije.


Proslavu je organizirao Savez antifašističkih boraca BiH a u njoj su sudjelovala i izaslanstva antifašističkih udruga iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore te veliki broj mladih iz BiH, prije svega srednjoškolaca i studenata.

Vezani članci Obilježavanje kornatske tragedije VIDEO Sirene za heroje: Vatrogasci odali počast poginulim kolegama iz kornatske tragedije Ozlijeđene dovoze u bolnicu U 15:25 oglasit će se sirene na punu minutu: Prije 14 godina izgubljeno je 12 života, do danas nema odgovora na brojna pitanja

Proslava je ovoga puta protekla bez političkih govora a činili su je uglavnom koncerti i različiti scenski nastupi.

U Jablanici je ovim povodom otvorena i obnovljena izložba posvećena partizanskoj pobjedi smještena u muzeju koji je tijekom posljednjeg rata u BiH bio devastiran.

>> 'Ideološki sinovi krivih za Bleiburg ponovno pokušavaju sakriti zločine i okaljati žrtve'

'Bitka za ranjenike' zapravo je bila konačnica vojnih operacija poznatijih pod nazivom IV. neprijateljska ofenziva u kojoj je oko 150 tisuća okupacijskih te ustaških i četničkih snaga od siječnja 1943. godine pokušalo uništiti glavninu tadašnje narodno-oslobodilačke vojske predvođene Josipom Brozom Titom.

Unatoč izrazitoj premoći neprijatelja u ljudstvu i oružju partizani su ipak uspjeli probiti obruč i izbjeći uništenje i pri tom spasiti oko četiri tisuće ranjenika.

U povijesti ratovanja ostala je zablježena epizoda rušenja mosta na Neretvi čime su partizanske postrojbe zavarale neprijatelja te osigurale izvlačenje glavnine svojih snaga prema istočnoj Bosni.

Film 'Bitka na Neretvi' posvećen tim zbivanjima kojega je režirao Veljko Bulajić postao je jedan od napoznatijih ratnih filmova svih vremena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju