Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komemoracija U Bleiburgu

'Ideološki sinovi krivih za Bleiburg ponovno pokušavaju sakriti zločine i okaljati žrtve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracija kojom se obilježava 68. godišnjica stradavanja pripadnika vojske NDH i civila održana je u subotu u podne na Bleiburškom polju u Austriji.

Ideološki potomci zločinaca s kraja Drugog svjetskog rata i danas pokušavaju prekrojiti povijest, rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić na komemoraciji kojom se obilježava 68. godišnjica stradavanja pripadnika vojske NDH i civila na Bleiburškom polju u Austriji.

"Ideološki sinovi istih onih zločinaca koji su krivi za Bleiburg i križni put ponovno pokušavaju sakriti svoje zločine, ismijati ih, otjerati u zaborav, okaljati žrtve. I to čine ne samo s Bleiburgom nego i s Domovinskim ratom. Ista ekipa, isti potpis", rekao je predstavnik pokrovitelja Tolušić koji je u govoru i sebe opisao kao unuka osobe koja je preživjela Križni put.

Od 2012. Sabor više nije pokrovitelj te komemoracije, a od ove godine ni financijski je ne podupire. "Sve ukazuje na to da ipak žele ove žrtve staviti u drugi plan", komentirao je za novinare Josip Đakić, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e, izostanak predstavnika državnoga vrha.

>> Puhovski: Na Bleiburgu bi trebalo dopustiti nošenje ustaških uniformi!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 80. obljetnica proboja antifašista Milorad Pupovac na Petrovoj Gori: "Zločinačke ideologije vrijedne su osude i prijezira" Slika nije dostupna POLOŽENI VIJENCI Na Mirogoju odana počast žrtvama blajburške tragedije, Jandroković: "Ne slavimo poraženu ideologiju, samo se sjećamo žrtve"

"Dok narodi diljem Europe tuguju za svojim žrtvama i dostojno obilježavaju sjećanje na njih, oni ukidaju pokroviteljstvo nad ovom komemoracijom. Dok narodi diljem Europe vode brigu o svojim Vukovarima, oni našem Vukovaru stavljaju sol na presvježu ranu", rekao je virovitički župan čiji je vatreni govor bio donekle u neskladu s mirom okupljenih u kišno subotnje poslijepodne.

Predstavnik austrijske policije rekao je da je lani bilo oko osam tisuća okupljenih te da procjenjuje da ih je ove godine manje od šest tisuća. Broj kišobrana bio je znatno veći od broja zastava koje su vijorile nad okupljenima, među kojima je bilo vrlo malo osoba koje se po svojoj dobi mogu sjećati bleiburških događaja.

Jedan među njima je i Ilija Abramović, predsjednik Počasnog Bleiburškog voda. Taj 87-godišnjak koji je kao ustaša preživio Bleiburg poslije je u 70-ima otkupio zemljište na kojemu se komemoracija danas održava. Vjeruje se da je u Bleiburgu stradalo više desetaka tisuća vojnika i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj vojsci.

Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao križni put. "I nakon potpisivanja europskog primirja ovdje je mir poremećen, povjerenje izigrano, a nada ugašena", rekao je nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije Marin Barišić.

On Bleiburg opisuje kao "mjesto najveće tragedije u povijesti hrvatskoga naroda", ali govori i o "svim hrvatskim žrtvama", od Bleiburga i Jasenovca do Vukovara. Ovogodišnja je komemoracija održana pod pokroviteljstvom desetak županija, te općina i gradova Hrvatske i BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene