Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak zbog Irana

'Obamu su na vlast doveli cionisti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki politički dužnosnici pet zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke sastali su se u njemačkom gradu Wiesbadenu kako bi uskladili strategiju prema Iranu te su pozvali Teheran na punu suradnju s Ujedinjenim narodima glede nuklearnog programa i izjasnili se za diplomatsko rješenje tog pitanja.

'Ističemo da smo za diplomatsko rješenje na temelju dvostrane stategije', rekao je neimenovani njemački dužnosnik, citirajući dio zajedničke izjave objavljene nakon sastanka predstavnika SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Slika nije dostupna Poziv Angele Merkel Nulta tolerancija prema nuklearnom Iranu?!

Dvostrana strategija uključuje usporedno djelovanje diplomacije i prijetnju međunarodnim sankcijama kako bi se Iran prisilio da odustane od nuklearnog programa. Sastanak je bio zatvoren za javnost, a održan je dva dana nakon što je Iran, koji obilježava 30. obljetnicu Islamske revolucije, poslao satelit u orbitu zahvaljujući novom projektilu kojim će vjerojatno osnažiti svoje balističke kapacitete.

Bio je to prvi sastanak šest svjetskih sila o Iranu otkako je novi američki predsjednik Barack Obama preuzeo dužnost, a načelno je dogovoren nov sastanak, vjerojatno u Londonu potkraj ožujka, kad SAD odredi smjernice svoje buduće politike. Bijela je kuća u utorak navečer objavila kako će SAD upotrijebiti 'sve čimbenike svoje moći' kako bi se suprotstavio iranskim izazovima. Iranske nuklearne i balističke aktivnosti, prijetnje Izraelu i potpora terorističkim skupinama 'uzroci su ozbiljne zabrinutosti američke administracije', izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs. 

>> Pariz, London i Washington zabrinuti zbog lansiranja satelita

Iako je Obama izrazio spremnost na izravan dijalog s Iranom, čini se da SAD ne želi ublažiti ni ton ni stajališta prema Teheranu, što je potvrdila i državna tajnica Hillary Clinton, ponovivši kako će Iran osjetiti 'posljedice' ako ne bude poštovao rezolucije VSUN-a. 

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hasan Gašgavi je, na upit da prokomentira sastanak u Wiesbadenu, rekao da Iran 'neće prekinuti svoje mirnodopske nuklearne aktivnosti' te zatražio od šest zemalja sudionica sastanka da budu 'realistične' i prihvate njegov nuklearni program. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei tek se treba očitovati o novom američkom predsjedniku i njegovoj ponudi da će pružiti ruku mira ako Iran otvori svoju 'stisnutu šaku', ali izjave njegovih predstavnika, koje nerijetko naznačuju prevladavajuća stajališta iranskog vodstva, ne daju previše nade u promjenu odnosa.

'Svaka vlada ima 'crvene linije', a naše 'crvene linije' odbacuju arogantnu politiku Amerike i cionističkog režima', rekao je hodžatoleslam Ali Mabudi, predstavnik Čuvara revolucije iz pokrajine Zandžane. 'Suprotstavljanje cionističkom režimu i obrana potlačenog naroda dva su stupa Islamske revolucije te se američko-iranski odnosi neće promijeniti Obaminim preuzimanjem dužnosti. Obamu su na vlast doveli cionisti kako bi Americi pomogli da prebrodi sadašnje teškoće', rekao je Mabudi.

Sam Izrael je u srijedu pozvao međunarodnu zajednicu da pojača sankcije Iranu pošto je on u orbitu, raketom Safir-2, lansirao svoj prvi satelit. Lansiranje satelita 'dodatan je razlog da međunarodna zajednica pojača sankcije Iranu', izjavio je izraelski ministar obrane i bivši premijer Ehud Barak. 'To je tehnološki uspjeh' koji povećava iranske 'vojne i obavještajne mogućnosti', dodao je Barak. 

>> Lansiranje iranskog satelita nema vojnu svrhu

No Iran, kao i u slučaju nuklearnog programa, odbija svaku vojnu namjenu satelita, pa se u priopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova u srijedu ističe kako je lansiranje satelita bilo 'znanstveno i tehnološko postignuće i nema vojnu svrhu'. 'Iranske aktivnosti glede satelita isključivo služe miru, a naša vojna moć je obrambena', rekao je iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki.

No zapadni stručnjaci upozoravaju da lansiranje satelita, koji je u potpunosti iranske proizvodnje, dokazuje kako je Iran malo bolje ovladao tehnologijom koja bi mu u konačnici mogla omogućiti proizvodnju nuklearnih projektila koji mogu dosegnuti i Europu i SAD. 'Najviše nas zabrinjava to što svaka zemlja koja je kadra poslati satelit u orbitu, pa tako i Iran, istodobno pokazuje da je sposobna lansirati nuklearno oružje na drugi kontinent', rekao je glasnogovornik američke Agencije za proturaketnu obranu Rick Lehner. 

>> VIDEO: Iran lansirao prvi domaći satelit

Strahove još pojačava prijeporni iranski nuklearni program, za koji Zapad tvrdi da u konačnici služi za izradu atomskog oružja, a Iran uporno tvrdi da je riječ o isključivo mirnodopskom programu. Stručnjaci također ističu kako je lansiranje satelita vrlo veliko postignuće, to veće zbog strogih međunarodnih sankcija nametnutih Iranu kako bi se prisilio da odustane od nuklearnih težnja. 'Unatoč protivljenju međunarodne zajednice i sankcijama Iran je među vrlo malenu broju zemalja koje su uspjele poslati satelit u orbitu', smatra znanstvenik s Tehnološkog instituta Massachusettsa Geoffrey Forden.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene