Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao na komemoraciju

Obama u Fort Hoodu: Vjera ne opravdava zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća vojnika i civila sudjelovalo je u utorak na komemoraciji za 13 žrtava prošlotjednog ubilačkog pohoda vojnog psihijatra u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, a među njima je bio i američki predsjednik Barack Obama sa suprugom.

Na zasebnim postoljima pred govornicom stajale su uokvirene fotografije 13 palih vojnika, njihove čizme, puške i kacige. Vojnici koji su prvi odgovorili na tragičan incident postrojeni su uz prozivku, a uz njihova su imena prozivana i imena 13 ubijenih, u skladu s tradicijom američke vojske. Predsjednik Obama je odao počast žrtvama i uputio riječi utjehe njihovim obiteljima, rekavši da će 'njihovi najmiliji trajati kroz život njihove zemlje' te kako će ih pamtiti po njihovim životima što svjedoče o snazi, dostojanstvu i smjernosti onih koji služe domovini. Obama je poimence spomenuo sve ubijene i njihove životne priče te osudio 'izvrnutu logiku koja je dovela do tragedije'.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Slika nije dostupna Optužen u 13 točaka Napadač iz Fort Hooda, Nidal Malik Hasan paraliziran?

>> Vlasti istražuju veze ubojice iz Fort Hooda i radikalnog imama

'SAD je izložen iskušenjima'

'Niti jedna vjera na opravdava te krvoločne i kukavičke postupke, niti pravedni i dobrostivi Bog na njih gleda s naklonošću. Za ono što je učinio, znamo da će se ubojica suočiti s pravdom, na ovome i na drugome svijetu', rekao je Obama. On nije izgovorio ime ubojice, 39-godišnjeg bojnika Nidala Malika Hasana, državljana SAD jordansko-palestinskog podrijetla, koji je preživio četiri nastrijelne rane i trenutačno se oporavlja u vojnoj bolnici u San Antoniu. Obama je istakao kako je u današnje vrijeme SAD izložen iskušenjima, te da 'u Afganistanu i Pakistanu isti ekstremisti koji su ubili gotovo 3.000 Amerikanaca (11. rujna 2001.), nastavljaju ugrožavati Ameriku i njezine saveznike'. Istakao je da je herojstvo današnjeg naraštaja američkih vojnika, ravno onome naraštaja iz vremena svjetskih ratova, što su pokazali i oni koji su pohitali u pomoć ranjenima u Fort Hoodu.

Gađao samo vojnike, civile izbjegavao

Barack i Michelle Obama su prije komemoracije razgovarali s obiteljima žrtava i s nekima od 43 vojnika ranjena u incidentu, koji su sa štakama, sa štapovima i u zavojima, došli na komemoraciju ubijenim kolegama. Predsjednički par posjetio je i ranjene vojnike u bolnici. U bolnici se još nalazi 16 ranjenih vojnika, a dvoje je u kritičnom stanju. Dvanaest ubijenih bili su aktivni pripadnici vojske a 13. žrtva bio je umirovljeni vojnik. Bojnik Hasan je svoj ubilački pohod izveo u centru za medicinsku obradu vojnika u Fort Hoodu, a svjedoci govore da je pucajući iz dva pištolja uzvikivao 'Alahu ekber' (Bog je velik) i da je gađao osobe u odorama, a ne civile zaposlene u centru. Ako se oporavi od ranjavanja, bojnik Hasan će biti izveden pred vojni sud, najavila je vojska. Američki mediji utorak su izvijestili kako se u istrazi došlo do podataka da je prije godinu dana FBI upozoravao vojne vlasti na Hasanove opetovane kontakte s radikalnim islamskim imamom u Jemenu, no tada je ocijenjeno da on ne predstavlja opasnost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene