Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko tisuća vojnika i civila sudjelovalo je u utorak na komemoraciji za 13 žrtava prošlotjednog ubilačkog pohoda vojnog psihijatra u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, a među njima je bio i američki predsjednik Barack Obama sa suprugom.


Na zasebnim postoljima pred govornicom stajale su uokvirene fotografije 13 palih vojnika, njihove čizme, puške i kacige. Vojnici koji su prvi odgovorili na tragičan incident postrojeni su uz prozivku, a uz njihova su imena prozivana i imena 13 ubijenih, u skladu s tradicijom američke vojske. Predsjednik Obama je odao počast žrtvama i uputio riječi utjehe njihovim obiteljima, rekavši da će 'njihovi najmiliji trajati kroz život njihove zemlje' te kako će ih pamtiti po njihovim životima što svjedoče o snazi, dostojanstvu i smjernosti onih koji služe domovini. Obama je poimence spomenuo sve ubijene i njihove životne priče te osudio 'izvrnutu logiku koja je dovela do tragedije'.

Vezani članci Slika nije dostupna Napadač iz Fort Hooda, Nidal Malik Hasan paraliziran? Slika nije dostupna 'Napadač iz Fort Hooda je uzvikivao 'Allah, Allah''

>> Vlasti istražuju veze ubojice iz Fort Hooda i radikalnog imama

'SAD je izložen iskušenjima'

'Niti jedna vjera na opravdava te krvoločne i kukavičke postupke, niti pravedni i dobrostivi Bog na njih gleda s naklonošću. Za ono što je učinio, znamo da će se ubojica suočiti s pravdom, na ovome i na drugome svijetu', rekao je Obama. On nije izgovorio ime ubojice, 39-godišnjeg bojnika Nidala Malika Hasana, državljana SAD jordansko-palestinskog podrijetla, koji je preživio četiri nastrijelne rane i trenutačno se oporavlja u vojnoj bolnici u San Antoniu. Obama je istakao kako je u današnje vrijeme SAD izložen iskušenjima, te da 'u Afganistanu i Pakistanu isti ekstremisti koji su ubili gotovo 3.000 Amerikanaca (11. rujna 2001.), nastavljaju ugrožavati Ameriku i njezine saveznike'. Istakao je da je herojstvo današnjeg naraštaja američkih vojnika, ravno onome naraštaja iz vremena svjetskih ratova, što su pokazali i oni koji su pohitali u pomoć ranjenima u Fort Hoodu.

Gađao samo vojnike, civile izbjegavao

Barack i Michelle Obama su prije komemoracije razgovarali s obiteljima žrtava i s nekima od 43 vojnika ranjena u incidentu, koji su sa štakama, sa štapovima i u zavojima, došli na komemoraciju ubijenim kolegama. Predsjednički par posjetio je i ranjene vojnike u bolnici. U bolnici se još nalazi 16 ranjenih vojnika, a dvoje je u kritičnom stanju. Dvanaest ubijenih bili su aktivni pripadnici vojske a 13. žrtva bio je umirovljeni vojnik. Bojnik Hasan je svoj ubilački pohod izveo u centru za medicinsku obradu vojnika u Fort Hoodu, a svjedoci govore da je pucajući iz dva pištolja uzvikivao 'Alahu ekber' (Bog je velik) i da je gađao osobe u odorama, a ne civile zaposlene u centru. Ako se oporavi od ranjavanja, bojnik Hasan će biti izveden pred vojni sud, najavila je vojska. Američki mediji utorak su izvijestili kako se u istrazi došlo do podataka da je prije godinu dana FBI upozoravao vojne vlasti na Hasanove opetovane kontakte s radikalnim islamskim imamom u Jemenu, no tada je ocijenjeno da on ne predstavlja opasnost. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju