Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeno 13 osoba

Vlasti istražuju veze ubojice iz Fort Hooda i radikalnog imama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražitelji FBI-a ispituju moguće veze između počinitelja pokolja u vojnoj bazi Fort Hoodu u Teksasu u prošli četvrtak bojnika Nidala Malika Hasana i radikalnog imama rođena u SAD-u, koji je postao vodeći zagovornik Al-Kaide otkako se 2002. preselio u Jemen, izvijestio jeThe Washington Post.

Bojnik Nidal Hasan, 39-godišnji vojni psihijatar rođen u SAD-u od roditelja jordanskog podrijetla, u ubilačkom je pohodu u središtu za izobrazbu vojnika u Fort Hoodu usmrtio 13 osoba, a 38 ranio. On je preživio, unatoč četirima prostrijelnim ranama, i oporavlja se u bolnici u San Antoniju. Najnovija TV izvješća govore kako je pri svijesti i da govori s medicinskim osobljem, ali nije poznato surađuje li s istražiteljima. Hasan je posjećivao džamiju Dar al Hidžru u Falls Churchu u sjevernoj Virginiji 2001. kad je duhovni vođa u njoj bio Anvar al-Aulagi, osoba povezana s Al-Kaidom, uključivo dvojicu otmičara zrakoplova koji su sudjelovali u napadu na SAD 11. rujna 2001., rekao je američki dužnosnik za Post.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

>> 'Napadač iz Fort Hooda je uzvikivao 'Allah, Allah''

Otkako je Aulagi 2002. napustio SAD i nastanio se u Jemenu, njegove propovijedi u kojima promiče Al-Kaidinu strategiju nađene su u računalnim memorijama osumnjičenih za terorizam u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji, rekli su dužnosnici. Operativna teorija istražitelja jest da je Hasan djelovao sam, bez poticaja ili prisile osobe iz inozemstva, no novi tragovi otkriveni pretragom njegova računala i e-maila govore da je posjećivao radikalne islamističke stranice na internetu, navodi Post. U ponedjeljak je CNN objavio izjavu vojnika Jospeha Fostera, ranjena u napadu u Fort Hoodu, koji je potvrdio da je Hasan pucajući u vojnike uzvikivao ‘Alahu ekber’ (Bog je velik), što sugerira vjersku pozadinu napada.

Na osobnoj web stranici imama Anvara al-Aulagija u ponedjeljak je postavljena poruka u kojoj se bojnik Hasan Maliki slavi kao heroj. Al-Aulagi kaže kako su američki muslimani, koji su osudili napad u Fort Hoodu, licemjeri koji su izdali vjeru, te kako je jedini način da muslimani opravdaju svoje služenje u američkoj vojsci da ‘slijede stope čovjekao kao što je Nidal’. U Fort Hoodu će se u utorak održati komemoracija i posljednji ispraćaj za 13 žrtava ubilačkog pohoda, kojoj će nazočiti predsjednik Barack Obama i drugi najviši vladini i vojni dužnosnici. U ponedjeljak je najavljeno da bi Kongres mogao otvoriti istragu o okolnostima tragična događaja u Fort Hoodu.Od 38 ranjenih u napadu 16 je još u bolnici, od kojih je sedam u kritičnu stanju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene