Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarao s Erdoganom

Obama s bejzbolskom palicom razbjesnio Turke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugo jedna fotografija nije podigla toliko prašine u političkim krugovima. Barack Obama razbjesnio je Turke.

Fotografija na kojoj američki predsjednik Barack Obama sjedi u svom Ovalnom uredu u Bijeloj kući i u lijevoj ruci drži telefonsku slušalicu, a u desnoj palicu za bejzbol, razbjesnila je Turke.

Pročitajte i ovo Joe Biden BRUJANJE AMERIČKIH MEDIJA VIDEO Biden opet šokirao sve prisutne: Zabunom rekao da mu je sin poginuo u ratu u Iraku Slika nije dostupna Putovanje u New York Milanović će održati govor na Općoj skupštinu UN-a, a sastaje se i s Erdoganom

>> Obama: Nakon pucnjave u Wisconsinu moramo se preispitati

Naime, Obama je upravo u tom trenutku razgovarao s turskim premijerom Recepom Tayipom Erdoganom, a Turci su ovu scenu, koju je zabilježio službeni fotograf, a objavila Bijela kuća, shvatili kao uvredu.

Za Turke ova fotografija simbolizira američku moć i tursku podređenost. 'Ova fotografija otkriva od koga naš premijer prima naređenja kako da upravlja zemljom', gnjevno je komentirao Metin Lutfi Bajdar, iz opozicijske Republikanske narodne partije.Potpredsjednik partije Umut Oran dodao je da je fotografija 'prikriveno poniženje Turske i njezinih građana'.

Reagirajući na optužbe, Bijela je kuća objavila priopćenje. 'Objavili smo tu fotografiju samo iz jednog razloga: da bismo ilustrirali dobre odnose između predsjednika i premijera Erdogana', rekli su u priopćenju.

Očito da u Bijeloj kući smatraju da je bejzbolska palica u ovom slučaju simbolizirala opuštenost i bliskost tijekom razgovora. Zanimljivo, Obama i Erdogan razgovarali su o dramatičnoj situaciji u Siriji! Čelnici su dogovarali mjere kako bi uvjerili sirijskog diktatora Bashara al-Assada da se povuče.

Oglasio se i Erdogan osobno. Na televiziji je izjavio da mu je Obama 'dobar prijatelj, koji se prema njemu uvijek odnosio s poštovanjem i ljubaznošću'.

Kolumnist turskog lista Hrriyet komentirao je fotografiju. 'Moramo nešto poduzeti. Osveta je, čini se, najbolji način. Naš premijer također mora nešto držati u ruci kada telefonski razgovara s Obamom. Možda bi najprimjerenije bilo da se slika u papučama, s remenom ili kuhačom', napisao je kolumnist.

Kolumnist Ertugrul u njemačkom je 'Bildu' napisao da bi Erdogan mogao odgovoriti slikajući se s nožem za rezanje kebaba. Za Baracka Obamu ovo nije prva fotografija koja je izazvala reakcije u javnosti. U jednom telefonskom razgovoru, s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, noge je držao na stolu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene