Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi general David Petraeus

Obama prihvatio ostavku generala McChrystala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama objavio je da je prihvatio ostavku generala Stanleya McChrystala, zapovjednika međunarodnih snaga u Afganistanu, te da je na njegovo mjesto imenovao generala Davida Petraeusa.

'Danas sam prihvatio ostavku generala Stanleya McChrystala s mjesta zapovjednika snaga ISAF-a u Afganistanu. To sam učinio sa žaljenjem, ali i sa sigurnošću da je to ispravno za našu misiju u Afganistanu, za našu vojsku i našu zemlju', rekao je Obama u izjavi za medije ispred Bijele kuće. Istodobno je objavio da je imenovao generala Petraeusa 'da preuzme zapovjedništvo u Afganistanu', što će, po njegovim riječima, omogućiti 'održavanje zamaha i vodstva potrebnih za uspjeh'. Pozvao je Senat da čim prije potvrdi njegovo imenovanje.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

Petraeus je ranije zapovijedao američkim snagama u Iraku, a trenutačno je na čelu američkog Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM) nadležnog za Bliski istok, uključujući Irak i Afganistan, a, po Obaminim riječima, 'uključen je u izradu i provedbu strategije i blisko surađuje sa snagama u Afganistanu'. Obama je naglasio da odluku nije donio na temelju 'razlika u politici s generalom McChrystalom, jer je postojala puna suglasnost o strategiji, niti iz osjećaja osobne uvrijeđenosti'.

>> Karzai: Smjenjivanje McChrystala neće pomoći

On je istaknuo McChrystalove iznimne zasluge u ratovima u Iraku i Afganistanu u zadnjih devet godina, rekavši da je stekao ugled "jednog od najboljih američkih vojnika", te dodao kako računa na njegovu daljnju pomoć u oblikovanju i provedbi strategije u Afganistanu. 'Rat je veći od bilo kojeg pojedinačnog čovjeka ili žene, vojnika, generala ili predsjednika', rekao je Obama.

Povod smjene McChrystala su omalažavajući komentari njega i njegovih suradnika o najvišim dužnosnicima administracije objavljeni u članku 'Odbjegli general' u novom broju magazina Rolling Stone. Obama je ocijenio da 'ponašanje predstavljeno u nedavno objavljenom članku ne ispunjava mjerila koja treba pokazati general koji zapovijeda. Ono potkopava civilnu kontrolu nad vojskom, koja je u jezgri našeg demokratskog sustava i erodira povjerenje nužno da bi naš tim radio zajedno i postigao ciljeve u Afganistanu'.

>> McChrystal će dati ostavku?

Američki je predsjednik naglasio da 'kodeks ponašanja' u američkoj vojsci jednako vrijedi za novaka i generala. Također je rekao da 'demokracija ovisi o institucijama koje su jače od pojedinaca', uključujući strogo poštivanje lanca zapovijedanja kao i poštivanje civilne kontrole nad tim lancem. 'Zato kao vrhovni zapovjednik vjerujem da je ova odluka nužna kako bi bili odgovorni prema standardima koji su u jezgri naše demokracije', rekao je.

Obama je naglasio kako on ima odgovornost 'učiniti sve što je potrebno za uspjeh u Afganistanu, i šire, u onesposobljavanju i uništavanju Al Kaide'. On je pozvao na jedinstvo u interesu ostvarenja tog cilja, dodajući kako 'u svome timu pozdravlja raspravu, ali ne tolerira podjele'. Skandal s omalovažavajućim izjavama McChrystala i njegovih suradnika o visokim dužnosnicima administracije izbio je u kritičnom trenutku rata u Afganistanu, uoči početka ofenzive međunarodnih snaga na Kandahar, glavno uporište Talibana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene