Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama rekao je prvi put kako je njegov cilj okončati američku borbenu misiju u Afganistanu do kraja 2014. i do tada značajno smanjiti broj američkih vojnika raspoređenih u toj zemlji.


Njegove riječi na kraju summita NATO-a u Lisabonu iznenadile su budući su ranije tijekom dana najviši dužnosnici rekli novinarima kako Washington još nije spreman obvezati se na taj cilj. 'Moj je cilj osigurati da smo do 2014. izvršili tranziciju, da Afganistanci predvode i cilj je osigurati da nismo i dalje u borbenim operacijama u kakvima smo danas', rekao je Obama na konferenciji za novinare.

Vezani članci Lisabon Vlada usvojila uredbu o najmu praznih stanova, a ukinula Zlatnu vizu. Nisu svi sretni: ''Izgubit ćemo kredibilnost'' Portugal, poplava "Apeliramo na ljude da ne napuštaju svoje domove": Poplavljene ulice, bolnice, kazališta, zatvorene ceste, tuneli...

>> Afganistanski talibani: NATO je osuđen na neuspjeh

On je kazao kako Sjedinjene Države podržavaju NATO-ov plan da se izvrši prijenos odgovornosti za sigurnost na afganistanske sigurnosne snage do 2014. ali je istaknuo da će se protuterorističke operacije protiv Al Kaide u regiji vjerojatno nastaviti nakon tog datuma.

Kritiziran u SAD-u zbog Afganistana

Američki dužnosnici su u prošlosti izbjegavali povezivanje prijenosa odgovornosti za sigurnost na afganistanske sigurnosne snage sa završetkom američke borbene misije u ovom nepopularnom devetogodišnjem ratu.

Obama je kritiziran prošle godine da dovodi u opasnost živote američkih vojnika objavljujući kako će se američke snage početi povlačiti iz Afganistana u srpnju 2011. Kritičari su rekli kako će određivanje datuma ohrabriti talibane.

Rezultat toga je da je Bijela kuća vrlo oprezno o 2014. godini govorila samo kao datumu kada će Afganistanci konačno preuzeti vodstvo u sigurnosnim operacijama u svojoj zemlji. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju