Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguće rušenje

Nuklearni testovi Sjeverne Koreje doveli planinu Mantap na rub kolapsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearni testovi Sjeverne Koreje ne samo da izazivaju strah širom svijeta, nego uzrokuju i takozvani "umorni planinski sindrom".

Analitičari tvrde da Mantap, planinski vrh visok 7.200 metara, pod kojim se provode nuklearni testovi Sjeverne Koreje, pati od geološke bolesti, objavio je Washington Post.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje

Tijekom masovne eksplozije koja je izazvala potres magnitude 6,3, planina je vidljivo pomaknuta. Od tada, regija, koja nije poznata po prirodnom seizmičkom djelovanju, imala je još tri potresa.

"Ono što dolazi iz Sjeverne Koreje izgleda kao neka vrsta stresa na zemlji", rekao je Paul G. Richards, seizmolog na Sveučilištu u Kolumbiji. "U tom dijelu svijeta došlo je do stresa u tlu kojeg su uzrokovale eksplozije", dodao je.

Kineski znanstvenici su upozorili da bi dodatni nuklearni testovi mogli uzrokovati rušenje Mantapa te zračenje zbog eksplozije. Sjeverna Koreja provela je šest nuklearnih testova od 2006. godine podno Mantapa na mjestu poznatom kao Punggye-ri nuklearni testni objekt.

Nakon najnovijeg testiranja 3. rujna, diktator Kim Jong-Un tvrdi da je režim s hidrogenskom bombom bio savršen uspjeh. Analitička grupa 38 North objavila je slike koje su pokazale brojnije i raširenije poremećaje na mjestu testiranja nego prije, izvijestio je BBC.

38 North navodi da su slike pokazivale klizišta, kao i brojna područja šljunčanog i kamenog polja koja su podrhtavala. Podrhtavanje se događa kada udarni valovi izbacuju materijal iz zemlje, a materijal se vraća natrag na isto mjesto, piše Flipboard.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene