Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja SAD-a i Južne Koreje

Biden oštro: "Nuklearni napad Sjeverne Koreje bio bi samoubojstvo tog režima"

Joe Biden i Yoon Suk Yeol
Joe Biden i Yoon Suk Yeol Foto: Afp
Nuklearni napad Sjeverne Koreje bilo bi samoubojstvo tog režima, rekao je u srijedu američki predsjednik Joe Biden u Bijeloj kući uz južnokorejskoj predsjednika kojemu je obećao čvrstu podršku i odgovor na svaki nuklearni napad Pyongyanga.

Sjedinjene Države odgovorit će na svaki nuklearni napad Sjeverne Koreje, rekao je južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol u Bijeloj kući na konferenciji za novinare sa svojim domaćinom.

Joe Biden i Yoon iskoristili su prvi službeni posjet južnokorejskog lidera Bijeloj kući u više od deset godina da pošalju upozorenje Pyongyangu.

"Naše dvije zemlje dogovorile su trenutačne bilateralne predsjedničke konzultacije u slučaju sjevernokorejskog nuklearnog napada i obećale su odgovoriti brzo, sveobuhvatno i odlučno koristeći oružje saveza, uključivo nuklearno oružje SAD-a", rekao je Yoon.

Pročitajte i ovo Ilustracija korak do katastrofe Putinov čovjek zaprijetio: "Na rubu smo novog svjetskog rata"

Biden je ponovio američku ponudu Sjevernoj Koreji da održi diplomatske pregovore o nuklearnom programu, a riječ je o ponudi koju sjevernokorejski vođa Kim Jong Un ignorira.

Sjevernokorejski ubrzani razvoj oružja - koji uključuje balističke projektile sposobne dosegnuti američke gradove - postavlja pitanja bi li SAD doista upotrijebio nuklearno oružje u obrani Južne Koreje u svrhu odvraćanja.

Ankete u Južnoj Koreji otkrivaju želju većine stanovnika da Seul posjeduje vlastitu nuklearnu bombu, no tome se Washington protivi.

Teme samita bile su i kibernetička sigurnost, električna vozila, baterije, quantum tehnologija, strana pomoć i gospodarska ulaganja.

Prema novoj Washingtonskoj deklaraciji, SAD će dati Južnoj Koreji detaljniji uvid u planiranje programa za odvraćanje i odgovor na bilo koji nuklearni incident, kroz skupinu nazvanu U.S.-ROK Nuclear Consultative Group, rekli su američki dužnosnici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Demonstracija snage Propao dogovor, SAD šalje podmornicu s nuklearnim oružjem! Nakon 40 godina zaplovit će ovim morem

Washington će rasporediti impozantnu vojnu tehnologiju, uključivo nuklearnu podmornicu u Južnoj Koreji radi pokazivanja mišića, rekli su američki dužnosnici. Bit će to prva takva podmornica u Južnoj Koreji od 1980.

Biden i Yoon obećali su pojačati suradnju u području jugoistočne Azije i Pacifika, javlja agencija Yonhap

SAD je nedavno ojačao veze u području obrane s Australijom, Japanom i Filipinima

Biden i Yoon poručili su da se oštro protive jednostranim pokušajima promjene statusa quo u regiji što je poruka Kini da ne poduzima korake za promjenu političkog statusa Tajvana.

Kina je ranije u travnju održala intenzivne vojne vježbe oko Tajvana i tvrdi da polaže pravo na taj teritorij i nikad nije isključila mogućnost uporabe sile kako bi demokratski otok stavila pod svoju kontrolu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene