Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti mu 15 godina zatvora

Novinar koji je Busha gađao cipelom tuži agente iračkog premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački novinar koji je bacio cipele na američkog predsjednika Georgea W. Busha, tužio je agente sigurnosti iračkog premijera koje optužuje da su ga tukli nakon uhićenja.

'Novinar je tužio agente koji su ga tukli. Oni osiguravaju novinski centar vlade', rekao je Dhiya al-Saadija, odvjetnik Muntazera al-Zaidija.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Slika nije dostupna Ima refleks VIDEO: Busha novinar gađao cipelom

29-godišnji Iračanin postao je poznat nakon što je bacio cipele na George W. Busha 14. prosinca u Bagdadu na konferenciji za novinare američkog predsjednika i iračkog premijera Nuri al-Malikija. 

>> VIDEO: Busha novinar gađao cipelom

>> Irački atentator na Busha: 'Učinio bih to opet'

'Na tijelu mu se vide tragovi udaraca. Izbijen mu jedan zub iz gornje čeljusti i krvario je iz lijevog oka, uz brojne hematome po tijelu', dodao je odvjetnik.

Muntazer je optužen za 'napad na stranog šefa države tijekom službenog posjeta' i prema članku 223 iračkog kaznenog zakona ako se potvrdi da se radilo o napadu, može biti osuđen na 5 do 15 godina zatvora. Ako sud zaključi da se radi o 'pokušaju napada' bit će kažnjen jednom do pet godina zatvora. 

>> 10 milijuna dolara za cipelu kojom je gađao Busha

>> Na internetu osvanula igra 'Gađajte Busha cipelom'

Odvjetnik je rekao da je istraga završena i da bi sljedećih dana trebao biti određen datum procesa. Jedan od braće prvi put uspio posjetiti Muntazera. Premijer al-Maliki je ocijenio da pravosuđe mora slijediti svoj tijek čak i ako to dovode od oslobađanja Muntazera al-Zaidija.

'Novinari ne smiju prestati izražavati svoje mišljenje slobodno i iskreno, uz poštivanje morala profesije', rekao je premijer i dodao da događaj nije okaljao ugled iračkih medija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene