Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ususret izborima

Nakon strogih mjera i potpunog zatvaranja grada, sada tvrde da su u potpunosti pobijedili koronavirus

Strože mjere na Novom Zelandu - 2
Strože mjere na Novom Zelandu - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Strože mjere na Novom Zelandu - 2 Strože mjere na Novom Zelandu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Strože mjere na Novom Zelandu - 3 Galerija 1/2 >>
Novozelandska premijerka Jacinda Ardern najavila je u ponedjeljak ukidanje mjera uvedenih u Aucklandu radi suzbijanja drugoga vala epidemije koronavirusa te je ustvrdila da je njezina zemlja "ponovno pobijedila virus".

Novi Zeland u svibnju je potpuno zaustavio prvi val koronavirusa zahvaljujući strogim mjerama, a zemlja je zabilježila niz od 102 dana bez novozaraženih.

Pročitajte i ovo Strože mjere na Novom Zelandu - 2 ''Planirali smo ovo'' Odmah zatvorili škole: Nakon više od 100 dana bez novoboljelih u ovoj zemlji potvrđeni novi slučajevi zaraze Slika nije dostupna Vlasti ipak upozoravaju Ovu je zemlju WHO istaknuo kao dobar primjer borbe s pandemijom, a danas im je 100. dan bez ijednog novog slučaja zaraze

Međutim, novo žarište epidemije otkriveno je u kolovozu u najvećem gradu Novog Zelanda, što je vlasti prisililo da za milijun i pol stanovnika Aucklanda ponovno odrede stroge mjere potpunoga zatvaranja koje su trajale tri tjedna, sve do početka rujna.

Nakon toga u tom gradu na sjeveru zemlje 12 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom te je premijerka Ardern potvrdila da je epidemija sada pod kontrolom, pozdravivši stanovnike koji su morali izdržati novi lockdown.

"Stanovnici Aucklanda i svi Novozelanđani držali su se plana koji je dosad uspio dva puta. I ponovno su pobijedili virus", rekla je premijerka.

Uspjeh je za nju došao u pravom trenutku, s obzirom na to da se 17. listopada održavaju parlamentarni izbori. Velika je vjerojatnost da će Ardern nakon izbora ostati na čelu vlade.

Premijerka je dodala da će od srijede u Aucklandu vrijediti najniža razina borbe protiv pandemije, koja vrijedi za ostatak zemlje.

To znači da više neće biti nikakvih ograničenja javnoga okupljanja. No Ardern je upozorila da ne treba "spavati na lovorikama".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene