Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s nuklearnim pregovaračem

Novi summit Trump-Kim održat će se krajem veljače: ''SAD će nastaviti pritisak i sankcije prema Koreji''

Kim Jong-un i Donald Trump (Foto: AFP)
Kim Jong-un i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Novi summit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una održat će se krajem veljače kako bi se pokrenuli nuklearni pregovori koji su sada u zastoju, rekla je u petak Bijela kuća nakon što se Trump sastao s Pyongyangovim glavnim nuklearnim pregovaračem.

To je objavila Bijela kuća u petak nakon 90-minutnog susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i generala Kim Yong Chola.

Pročitajte i ovo Čelnici dviju zemalja (Foto: AFP) Summit u Vijetnamu Novi susret Trumpa i Kim Jong Una: Tko će popustiti pred pitanjima na koja nema odgovora, a tko pikira na Nobela? Čelnici dviju zemalja (Foto: AFP) Uspješna diplomacija Trump objavio da će se njegov drugi susret s Kim Jong-unom održati u Hanoju: "Jedva čekam susret s Kimom!"

"Predsjednik nestrpljivo čeka susret s predsjednikom Kimom na mjestu koje će biti kasnije objavljeno", rekla je Trumpova glasnogovornica Sarah Sanders.

Sanders je rekla da, mada se ostvaruje napredak, Sjedinjene Države "će nastaviti pritisak i sankcije prema Sjevernoj Koreji".

Unatoč najavi summita nema naznaka da je došlo do smanjivanja razlika između zahtjeva SAD-a da Sjeverna Koreja obustavi program nuklearnog oružja koji ugrožava Sjedinjene Države ili oko zahtjeva Pyongyanga za ukidanjem teških sankcija.

Nešto prije dolaska Kim Yong Chola u četvrtak Trump, koji je nakon summita u Singapuru objavio da je završena nuklearna opasnost koju je predstavljala Sjeverna Koreja, otkrio je moderniziranu američku strategiju obrane od projektila koja je izdvojila tu zemlju kao sadašnju i "iznimnu ugrozu".

Vijetnamski premijer Nguyen Xuan Phuc je potvrdio da je njegova zemlja spremna osigurati taj susret u četiri oka, nakon prvog povijesnog 12. lipnja 2018. u Singapuru, ali spominju se i Tajland i Mongolija.

Razgovarali o denuklearizaciji

Donald Trump i sjevernokorejski izaslanik su razgovarali o nastavku napretka prema konačnoj i u potpunosti provjerljivoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, navodi Bijela kuća.

Nakon susreta, Kim Yong Chol i američki državni tajnik Mike Pompeo su nastavili razgovore na ručku u jednom hotelu u Washingtonu.

Američka diplomacija je čekala do petka ujutro kako bi potvrdila te susrete Mikea Pompea u teškim pregovorima s Pyongyangom što je znak nove osjetljive faze odnosa između dviju zemalja, nakon što je početkom studenoga u posljednji trenutak otkazan dolazak Kim Yong Chola.

Taj izaslanik je već u proljeće 2018. pokrenuo diplomatski proces koji je omogućio napredak nakon 2017. kada je Sjeverna Koreja izvela balistička i atomske testiranja za što je kažnjena međunarodnim sankcijama.

U Singapuru je održan prvi summit jednog američkog predsjednika na funkciji i nasljednika dinastije Kim na vlasti u Sjevernoj Koreji koji je rezultirao obvezivanjem sjevernokorejskog čelnika na "kompletnu denuklearizaicju korejskog poluotoka", ali on tek treba poduzeti ono što Washington vidi kao konkretne mjere u tom smjeru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene