Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južnokorejski predsjednik Moon Jae In i američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak su se dogovorili da će maknuti ograničenje težine bojevnih glava južnokorejskih projektila nakon što je Sjeverna Koreja izvela svoj šesti nuklearni test, objavio je ured južnokorejskog predsjednika.


U odvojenom telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, južnokorejski predsjednik Moon Jae In rekao je kako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora potražiti načine da prekine prihode Sjeverne Koreje iz inozemstva, uključujući one od njezinih radnika u drugim državama, i da joj se prekine dotok nafte.

Vezani članci Sjeverna Koreja navodno ispalila projektil (Foto: AFP) Južna Koreja optužila Sjevernu za ispaljivanje projektila: Pyongyang kaže da je to ''obrambena vježba'' Kim Jong Un (Foto: AFP) "Moglo bi doći do katastrofe": Sjeverna Koreja upozorava na sve veću opasnost od rata

Pod trenutnim sporazumom o projektilima između SAD-a i Južne Koreje bojevne glave Seula smiju biti teške najviše 500 kilograma.

Taj dogovor, posljednji put izmijenjen 2012., bio je u procesu promjene nakon što je Sjeverna Koreja ove godine, poslije Moonovog stupanja na vlast u svibnju, izvela niz testova projektila, uključujući i dva lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila.

Neograničena težina bojevnih glava Južnoj Koreji omogućava da snažnije napadne Sjevernu u slučaju vojnog sukoba.

Lansiranje projektila i dalje je ograničeno dometom od 800 kilometara, a u priopćenju Plave kuće, ureda južnokorejskog čelnika, ne spominje se to pitanje.

Dvoje predsjednika su se o težini bojevnih glava usuglasili putem telefonskog razgovora. Složili su se i da će primijeniti najstrože sankcije i stvoriti pritisak na Sjevernu Koreju kroz Ujedinjene narode.

Većina analitičara slaže se da bi zaustavljanje dotoka nafte u Sjevernu Koreju štetilo njezinu gospodarstvu. Ostaje za vidjeti kako će postupiti Kina, najveća saveznica i trgovinski partner Pjongjanga.

Južna Koreja je ranije u ponedjeljak sa SAD-om razgovarala i o razmještaju nosača zrakoplova i strateških bombardera na Korejski poluotok.

Trump i Merkel složni oko pitanja Sjeverne Koreje

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak su osudili sjevernokorejski nuklearni test i pozvali Ujedinjene narode da se brzo usuglase oko oštrijih sankcija prema Pjongjangu, objavio je glasnogovornik njemačke vlade.

"Oboje su se složili da testiranje hidrogenske bombe predstavlja novu i neprihvatljivu eskalaciju sjevernokorejskog režima", priopćio je Steffen Seibert nakon telefonskog razgovora čelnika SAD-a i Njemačke.

"Njemačka kancelarka i američki predsjednik izrazili su stav da međunarodna zajednica mora nastaviti stvarati pritisak na režim u Sjevernoj Koreji i da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora brzo usvojiti daljnje i strože sankcije", dodao je Seibert.

Merkel je Trumpu poručila da će Njemačka tražiti nove sankcije Pjongjanga unutar Europske unije, otkrio je glasnogovornik, dodavši kako je "cilj odvratiti Sjevernu Koreju od njezina kršenja međunarodnog prava" i "postići mirno rješenje sukoba". (Hina)