Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazali "nadmoćnu silu"

Južna Koreja bacila 8 teških bombi blizu granice sa Sjevernom, Trump: "Sve su opcije na stolu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojska Južne Koreje bacila je osam teških bombi blizu granice sa Sjevernom Korejom. Lokalni mediji nazvali su taj potez "nadmoćnom silom" koja je uslijedila nakon najnovijeg testiranja raketa u Pjongjangu.

Zračni udar četiriju borbenih zrakoplova F-15K naredio je južnokorejski predsjednik Moon Jae In kako bi "pokazao Sjeveru snažnu sposobnost da ih se kazni ako napadnu", javljaju mediji.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Avion B-1B ZAJEDNIČKA VOJNA VJEŽBA SAD raspoređuje moćne strateške bombardere u Južnoj Koreji

MK-84 su višenamjenske bombe s oko 900 kilograma streljiva koje može prodrijeti kroz 11 metara zemlje i kroz 3,5 metra betona. Južna Koreja objavila je da je svih osam projektila pogodilo svoje ciljeve na vojni poligon u blizini granice sa Sjevernom Korejom.

Novinska agencija Yonhap priopćila je kako su vladini dužnosnici htjeli pokazati sposobnost Seula da nadvlada svog susjeda u slučaju bilo kakvog neprijateljstva. 

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak kasno navečer ispalila raketu koja je preletjela preko teritorija sjevernog Japana. Japanska televizija NHK izvijestila je da se raketa raspala u tri dijela i pala u Japansko more, 1180 kilometara istočno od rta Erimo na otoku Hokkaido.

Japanski premijer Shinzo Abe poručio je da će učiniti sve da zaštiti živote ljudi. "Uložit ćemo maksimalan napor da zaštitimo živote ljudi", rekao je Abe uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete.

Do podizanja tenzija došlo je usred održavanja godišnje zajedničke vojne vježbe američkih i južnokorejskih snaga.

Osim bacanja bombi blizu granice sa Sjeverom, Južna Koreja je napravila još jedan neuobičajen potez - vojska je objavila snimku vlastitog testiranja raketa za koje su naveli da se dogodilo prošli tjedan. Na snimci se vide dva tipa novih raketa dometa od 800 i 500 kilometara. Testiranje je napravljeno 24. kolovoza, izvijestili su.  

Južnokorejsko ministarstvo obrane je izvijestilo kako su kako su ta lansiranja bila posljednji letni test za rakete većeg dometa prije nego su ih operativno razmjestili.

Najnoviji projektili "u obitelji južnokorejskih Hyumoo raketa" smatraju se ključnim sastavnicama tzv. "ubojitog lanca" kojim se Južna Koreja nastoji suprotstaviti nuklearnoj i raketnoj prijetnji sa Sjevera.

Trump: Sve su opcije na stolu

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak, povodom ispaljivanja rakete preko teritorija Japana, rekao da su "sve opcije na stolu"

"Svijet je primio posljednju poruku Sjeverne Koreje jasno i glasno. Taj je režim signalizirao svoj prijezir spram svojih susjeda, prema svim članicama Ujedinjenih naroda i prema minimalnim standardima prihvatljivog međunarodnog ponašanja", napisao je Trump u priopćenju. 

"Prijetnje i destabilizirajuće akcije samo povećavaju izolaciju sjevernokorejskog režima u regiji i među svim narodima svijeta. Sve su opcije na stolu", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene