Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trgovina ljudima

Tužiteljstvo na sudu u Zambiji zatražilo odgodu: Doznajemo kada se suđenje nastavlja

Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1
Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji - 3 Hrvati u Zambiji - 3 Foto: DNEVNIK.hr U Zambiji počelo suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 2 U Zambiji počelo suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvati uhićeni u Zambiji - 4 Galerija 1/4 >>
Nastavljeno je suđenje hrvatskim državljanima u Zambiji ispitivanjem svjedoka tužiteljstva. Nakon svjedočenja tužiteljstvo je zatražilo odgodu.

U Zambiji je završen i drugi dan suđenja hrvatskim državljanima koje se tereti za pokušaj trgovine ljudima.

Ročište je ujutro nastavljeno ispitivanjem svjedoka tužiteljstva. Sud nije prihvatio sve predložene svjedoke, kojih je sada manje od osam, te ih je više od polovice već ispitano.  

Suđenje je u četvrtak započelo ispitivanjem Estelle Banda, generalne direktorice hostela Spree Guest House, u kojem su Hrvati odsjeli po dolasku u Zambiju i gdje su im dovedena djeca. Sutkinja Visokog suda Mary Mulanda zabranila je upotrebu mobitela u sudnici.

Banda je na sudu rekla kako je otkrila da je osmero Hrvata dan nakon prijave u pansion pronađeno s četvero male djece afričkog podrijetla.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji Poznati datumi ročišta Hrvati u Zambiji izjasnili se da nisu krivi: ''Pravda se samo odgađa, to mora biti deprimirajuće''

Nakon Estelle Banda na klupu za svjedoke pozvan je zaposlenik zračne luke u Ndoli koji je svjedočio o događajima u zračnoj luci, nakon čega je i završeno današnje ročište.

Novo ročište trebalo se održati u petak, no tužiteljstvo je od sutkinje zatražilo odgodu do idućeg tjedna. Novo ročište održat će se u utorak, doznaju 24 sata.

Uz osmero osumnjičenih Hrvata na sudu su i hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak te tajnik veleposlanstva Hrvatske u Pretoriji Dario Klasić.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji - 4 optužbe za trgovinu djecom Završen maratonski dan suđenja Hrvatima u Zambiji, poznato kada se nastavlja: Sutkinja upozorila Pernara

Prvog dana ročišta, u srijedu, djelatnica imigracijske službe Precious Nkandu svjedočila je da je djecu u Zambiju preko granice s DR Kongom doveo kongoanski diplomatkojem nije imala razloga ne vjerovati, i da su djeca imala sve potrebne dokumente, putovnice i papire za posvojenje te da su hrvatski državljani.

"Putovnice su bile ovjerene žigom s kongoanske strane. Nije bilo ništa zlonamjerno i krivo u stavljanju žiga na putovnice s kongoanske strane. Putovnice je izdala hrvatska vlada", rekla je službenica Precious Nkandu.

Pročitajte i ovo Hrvati uhićeni u Zambiji - 3 uvjeti za slobodu Navodni mozak operacije u slučaju uhićenih Hrvata moći će na slobodu: Treba samo ispuniti tri uvjeta

Ispitane su i dvije djelatnice pansiona Spree u Ndoli, Grace Mwelwa i Ethel Chabala Mbewe, koje su svjedočile da su u njihovu pansionu odsjeli Hrvati, kojima su tri crnkinje dovele djecu, i da su bile u pratnji muškarca koji Hrvatima nije dopustio da se upišu u knjigu gostiju te im je prijetio otkazom.

Ivan Pernar kao svjedok

Na novom ročištu navodno bi se kao svjedok trebao pojaviti Ivan Pernar, kojem je sutkinja u srijedu dala upozorenje zbog objavljivanja sudskih postupaka na društvenim mrežama, što u Zambiji nije dozvoljeno.

Novinarima u sudnici također je zabranjeno koristiti mobitele sve dok se postupak ne završi. Sutkinja Mulanda u srijedu ih je opomenula zbog "tipkanja" tijekom procesa te je rekla kako je obaviještena da hrvatski mediji "izvještavaju naciju o situaciji dok traje sudski postupak", prenosi Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar u Zambiji - 2 Što radi Vlada? Pernar okupio novinare u Zambiji i optužio Hrvatsku za zataškavanje: "Svjedočio sam i tužiteljima dao važne informacije"

Pernar, prema vlastitom priznanju, dosad nije mogao svjedočiti jer je dobio malariju.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene