Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODRŠKA NATO-U

Zrakoplov s američkim vojnicima sletio u Poljsku: Raspoređuju se dodatne snage u Rumunjsku i Poljsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zrakoplov s američkim vojnicima sletio je u Poljsku u nedjelju, čime je Washington ojačao svog saveznika u NATO-u u vrijeme tenzija zbog ruskog gomilanja vojske na ukrajinskoj granici, objavio je Reuters, pozivajući se na svog očevica.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je naredio raspoređivanje dodatnih 3 tisuće vojnika u Poljsku i Rumunjsku, čime Washington želi uvjeriti svoje saveznike da čvrsto stoji uz njih.

Pentagon je objavio da će 1700 vojnika, uglavnom iz 82. zračno-desantne divizije, biti premješteno iz Fort Bragga (Sjeverna Karolina) u Poljsku.

Dan ranije zrakoplovom u Poljsku je stigao i zapovjednik 82. zračno-desantne divizije general bojnik Christopher Donahue.

Tada je u zračnu luku Rseszow-Jasionka sletilo i nekoliko zrakoplova s američkom vojnom opremom i izviđačkom postrojbom.

Ne zna se koliko je vojnika stiglo u nedjelju u Poljsku, ali zrakoplov C17, koji je sletio u Poljsku u nedjelju, može prebaciti 102 padobranca s opremom, prema mrežnoj stranici američkog zrakoplovstva.

"Naš državni doprinos u Poljskoj pokazuje našu solidarnost sa svim našim saveznicima u Europi. Očito je da tijekom ovog razdoblja neizvjesnosti znamo da smo zajedno jači", rekao je Donahue u nedjelju.

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak kazao je, nekoliko minuta nakon slijetanja zrakoplova, da je to prva grupa američkih vojnika "iz elitne postrojbe".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odgovor na napad dronovima Biden naredio zračne napade na snage koje podupiru Iran u Iraku i Siriji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne zna za pismo generala Američki ministar obrane opovrgava povlačenje vojske iz Iraka: "Ne postoji odluka da napustimo Irak. I točka"

"Još zrakoplova sletjet će u narednim satima. Vojnici će djelovati u jugoistočnom dijelu naše zemlje", dodao je.

Rusija odbacuje optužbe da planira invaziju na Ukrajinu, ali je rasporedila više od 100 tisuća vojnika uz ukrajinsku granicu te je poručila da bi mogla poduzeti vojne mjere ako NATO ne prihvati njene zahtjeve koji uključuju i obećanje da Ukrajina neće ući u NATO.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene