Fabrice Leggeri
Fabrice Leggeri Foto: Afp

Raste pritisak na šefa Frontexa Fabricea Leggerija nakon novih optužbi koje je Bruxelles opisao "vrlo zabrinjavajućima".


Optužbe protiv Leggerija pojavile su se u trenutku kad Frontex preuzima veću ulogu u kontroli granica Europske unije.

Migracije su vruće pitanje u EU-u na kojemu desničarskim strankama raste popularnost u nekim zemljama.

Leggeri je zadužen da njegova agencija ojača kontrolu na europskim vanjskim granicama i za taj zadatak mu se dodjeljuje sve veći proračun.

No Francuz je suočen s nizom optužbi - od metoda zaustavljanja migranata do nepravilnosti u trošenju financijskih sredstava.

Agenciju istražuje OLAF, neovisno nadzorno tijelo EU-a za korupciju, zbog optužbi o ilegalnom odvraćanju migranata koji u grčke vode pristižu iz Turske.

Europarlamentarci i aktivisti pozvali su Leggerija da podnese ostavku, ali je on to odbio učiniti i inzistirao da je njegova agencija ključna u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

"Istrage su u tijeku i normalno je da moramo odgovarati političkim vlastima. Postajemo policijska snaga", rekao je Leggeri za francuski radio Europe 1.

Leggeri je također optužen za nepravilnosti u trošenju novca i loše postupanje s osobljem.

Željko Sabo Glavni odbor SDP-a izbacio Željka Sabu iz stranke i raspustio zagrebačku organizaciju

Opća bolnica u Puli Koristio je šifre drugih djelatnika bolnice: USKOK proširio istragu na pulskog kirurga zbog krivotvorenja liječničkih nalaza

Dokumenti koje su objavili ZDF, Le Monde i Opservatorij korporativne Europe navodno dokazuju da je Frontex bio u kontaktima s desecima lobista obrane i tehnologije, kršeći pravila EU-a o transparentnosti.

Te objave prate medijski izvještaji u kojima se navodi da su upadi istražitelja OLAF-a u sjedište Frontexa pokazali da u agenciji ima prijevara i uznemiravanja osoblja.

Prema napisima francuskog dnevnog lista Liberation i njemačkog Der Spiegela, istražitelji, između ostalog, istražuju ugovor s poljskim pružateljem IT usluga koji je navodno pun nepravilnosti.

Europska povjerenica za unutarnje poslove YIva Johansson rekla je u petak da su najnovija izvješća "vrlo zabrinjavajuća" za agenciju koja će biti "daleko najveća agencija EU-a s velikom moći".

"Trebamo snažan, čvrst i funkcionalan Frontex", rekla je Johansson za AFP.

Frontex će do 2027. godine imati 10 tisuća agenata koji će biti izravno zaposleni u agenciji umjesto da ih u agenciju upućuju države članice.

Upravni odbor Frontexa, koji čine predstavnici zemalja članica i Europska komisija, osnovao je radnu skupinu koja će istražiti slučaj.

Migranti u kampu Lipa kod Bihaća - 6 Tisuće u ''igri'' koju pokušavaju desetke puta, sve dok ne prijeđu granicu: ''EU pokušava pretvoriti Bosnu u parkiralište za migrante koje oni sami ne žele''

Održan prvi Opći sabor Domovinskog pokreta Domovinski pokret izbacio Škorino ime iz naziva stranke: "Javnost dobro zna tko smo mi"

Agencija je učinila presedan i obustavila svoje operacije u Mađarskoj krajem siječnja nakon što je Europski sud osudio kršenje politike azila u toj zemlji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju