Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova provokacija

Francuski tjednik opet objavio karikaturu proroka Muhameda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski satirični tjednik Charlie Hebdo opet provocira! Objavili su karikature proroka Muhameda, a internetske stranice tjednika nije moguće otvoriti.

Prosvjedi protiv američkog antiislamskog filma još uvijek ne jenjavaju, a francuski satirički tjednik na naslovnici najnovijeg broja objavio je karikaturu upravo proroka Muhameda s naslovom 'Intouchables 2', odnosno 'Nedodirljivi 2' te natpis: 'Ne smijemo se smijati''. Pokušali smo otići na internetske stranice ovog tjednika no pristup nije bio moguć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Teroristički čin' i ubojstvo Napadač na danskog karikaturista proglašen krivim Slika nije dostupna Nakon pokušaja ubojstva Danci protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda

Francuska policija odlučila je zaštititi prostorije tjednika. 'To će šokirati one koji žele biti šokirani', poručio je glavni urednik francuskog tjednika, te istaknuo kako nisu zabrinuti zbog objavljivanja ovog izdanja jer ovo ne smatra provokacijom.

>> Imam izdao fetvu: 'Pobijte sve koji imaju veze s tim filmom'

No ovo nije prvi put da ovaj satirični tjednik provocira. Prošle godine, nakon eksplozije bombe u uredu nakon objave prve karikature proroka Muhameda, prijetnji smrću i blokiranja Facebook stranice, na naslovnici su objavili karikaturu strastvenog poljubca muslimana i karikaturista, a ispod nje je pisalo: Ljubav je jača od svega.

U proteklih nekoliko dana film o proroku Muhamedu izazvao je niz prosvjeda, pa čak i ubojstva!  Ekipa Provjerenog razgovarala je s islamskim teologom Mirzom Mešićem. On je odlučno osudio napade i nasilje. ''Nema nikakvih pravdanja po islamskom učenju i svi muslimani su se ogradili od takve reakcije'', komentirao je događaje Mešić.

Iza blasfemije najčešće se krije opravdanje umjetničke slobode i govora, pa se ti „umjetnički“ napadi na određene religije na Zapadu ne zabranjuju. ''Država ne može dopustiti samo one radove za koje smatra da su umjetnički vrijedni. Time se proglašava cenzura'' objasnio nam je politolog Zoran Kurelić.

Je li riječ o slobodi govora ili zakulisnim igrama politike? Doznajte u četvrtak u PROVJERENOM od  22:25!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene