Grob ubijene novinarke Lyre McKee (Foto: AFP)
Grob ubijene novinarke Lyre McKee (Foto: AFP) Foto: Afp

Nova IRA priznala je odgovornost za ubojstvo sjevernoirske novinarke Lyre McKee u pismu lokalnim medijima.


"Tijekom napada na neprijatelja Lyra McKee tragično je ubijena dok je stajala pored neprijateljskih snaga", navodi militantna skupina u izjavi za list The Irish News.

Vezani članci Londonderry (Foto: Dnevnik.hr) Sjeverna Irska zbog Brexita doslovce hoda po rubu nasilja: "Sve je moguće. To je ono što nas plaši" Zid s ogradom (Foto: Dnevnik.hr) Upitali smo Sjeverne Irce za Brexit i čuli ovo: "Ako ponovno ovdje dignu tvrdu granicu, podijele otok, bit će rata"

Skupina navodi da se "iskreno ispričava partneru, obitelji i prijateljima Lyre McKee zbog njezine smrti".

Republikanski disidenti su u četvrtak kasno navečer tijekom nereda u sjevernoirskom gradu Londonderryju ubili McKee.

Nagrađivana 29-godišnja novinarka, koja je pisala knjigu o nestancima mladih tijekom desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj, stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Cregganu po njima počeo pucati naoružani muškarac, kazao je u petak ujutro pomoćnik šefa policije Mark Hamilton.

"Novinarka je smjesta policijskim vozilom prebačena u bolnicu, ali je nažalost tamo preminula. Pokrenuli smo istragu o ubojstvu", kazao je Hamilton.

Policija je odmah posumnjala na Novu IRA-u.

"Vjerujemo da se radi o terorističkom činu, vjerujemo da su ga počinili nasilni republikanski disidenti. Naša je procjena u ovom trenutku da iza ovoga najvjerojatnije stoji nova Irska republikanska armija (IRA) i u tom će smjeru ići naša istraga", rekao je Hamilton.

Neredi u Londonderryju izbili su pred sam Uskrs kada republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune 1916. protiv britanske vladavine, poznate kao Uskršnji ustanak.

Nova IRA odbacuje Sporazum na Veliki petak iz 1998. kojim su okončana tri desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj koji su odnijeli više od 3600 života. (Hina)