Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza BBC-ja

Može li svijet preživjeti bez ruskog plina i nafte? ''Trebat će još dosta vremena...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak je najavljeno ograničenje uvoza plina i nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini. Uz Europsku uniju, to su odlučili SAD i Velika Britanija. Velika analiza BBC-ja pojašnjava kako će se to odraziti na tržište i kućanstva te koji su mogući alternativni pravci.

Nakon što je Rusija upozorila da bi mogla prekinuti isporuku plina europskim zemljama ako se uvede zabrana nafte, EU, SAD i Velika Britanija odlučile su ograničiti uvoz ruskog plina i nafte.

Pročitajte i ovo SAD šalje vojnu pomoć Ukrajini Rat u Europi SAD najavio novu vojnu pomoć Ukrajini: Stiže oružje vrijedno šest milijardi dolara Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području"

Europska unija namjerava drastično srezati količine energenata koje se uvoze iz Rusije - za čak dvije trećine. Velika Britanija će postupno prekinuti uvoz ruske nafte do kraja godine. Time će dobiti na vremenu dok ne pronađu alternativnu opciju.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, iza SAD-a i Saudijske Arabije. Od oko pet milijuna barela sirove nafte koje izvozi svaki dan, više od polovice odlazi u Europu.

Analitičar za energetsku politiku Ben McWilliams ističe da bi bilo lakše naći alternativne izvore nafte nego plina s obzirom na to da nema puno plinovoda, navodi se u velikoj analizi BBC-ja.

U slučaju da dođe do prekida ruskog izvoza plina prema Europi, manjak bi mogao biti nadoknađen uvozom ukapljenog plina iz SAD-a, navode stručnjaci s ekonomskog instituta Bruegel iz Bruxellesa.

Elektrane na ugljen?

No, analitičar Simone Tagliapietra kaže da će ''obnovljivim izvorima trebati još dosta vremena da postanu značajni, tako da kratkoročno oni ne mogu biti rješenje''. Smatra da bi Europi moglo pomoći prebacivanje na neki drugi izvor goriva, primjerice - ponovno pokretanje elektrana na ugljen. ''Italija i Njemačka imaju pripremljen taj scenarij za hitne slučajeve'', napominje Tagliapietra.

Europa bi se mogla okrenuti postojećim izvoznicima plina, kao što su Katar, Alžir ili Nigerija, no postoje određene prepreke brzom širenju te proizvodnje.

Naime, EU je napravio plan po kojem bi Europa mogla biti nezavisna o ruskim fosilnim gorivima prije 2030. godine. Uključuje mjere koje predviđaju povećanje vlastite zalihe plina, ali i pronalaženje zamjene za grijanje i proizvodnju struje.

Veći računi

Posljedice rata osjetit će se kroz sve veće cijene energije i goriva. Stručnjaci prognoziraju da bi računi prosječnog britanskog kućanstva mogli porasti za 700 funti i dosegnuti oko 2000 funti (2400 eura) u travnju, nakon nove revizije cijena.

Najesen, nakon ponovne revizije, prognozira se da bi računi mogli dosegnuti 3000 funti (3600 eura).

Analitičar za energetsku politiku McWilliams smatra da će se morati uvesti ''neki oblik propisane ograničene potrošnje u slučaju da ruska nafta i plin prestanu teći u Europu''.

McWilliams se pita hoće li se kućanstvima reći da smanje grijanje za jedan stupanj, čime bi se uštedjela značajna količina plina.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene