Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na udaru oštrih kritika posebice se našla gradonačelnica Kölna koja je ženama sugerirala da prilagode svoje ponašanje.


Njemački ministar pravosuđa u srijedu je potvrdio da je na Staru godinu u Kölnu zabilježen niz seksualnih napada na žene i rekao da nisu slučajnost već da se radi o koordiniranoj akciji u kojoj su, kako se zaključuje, sudjelovali muškarci sjevernoafričkog podrijetla, prenosi agencija dpa.

Vezani članci Ilegalni migranti Migranti i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, na ovim je mjestima najveći pritisak: "Kad dođe toplije vrijeme, oni će vjerojatno kroz šumu..." Ilustracija (Ivica Galović/Pixsell) Građani bavarskog gradića Amberga organiziraju se u patrole i stvaraju "zaštitne zone" nakon divljanja migranata

"Čini se da je cijela stvar koordinirana", kazao je za ZDF Heiko Maas, dodajući da je malo vjerojatno da je 90 seksualnih napada u Kölnu, uključujući jedno silovanje, čista slučajnost.

Masovne napade su, koji su izvršeni oko ponoći u blizini glavnog željezničkog kolodvora, kako se da zaključiti, izvršili Sjevernoafrikanci, a slični zločini izvedeni su i u Hamburgu, gdje je prijavljeno 27 seksualnih nasrtaja u jednom danu.

Njemačka šokirana fizičkim napadima na žene u novogodišnjoj noći

Iako se za sada ne zna da li se radi o novopridošlim imigrantima ili drugoj generaciji imigranata, napadi na žene izazvali su užarenu raspravu o posljedicama odluke da se dozvoli ulazak 1,1 milijun migranata u 2015.

Detalji o identitetima napadača su škrti jer policija zbog osjetljive prirode istrage odbija javnosti dati više podataka.

Na udaru oštrih kritika posebice se našla gradonačelnica Kölna koja je ženama sugerirala da prilagode svoje ponašanje.

Ljudi su pohrlili na društvene mreže i pokrenuli temu s 'hashtagom' #EineArmlaenge (na pristojnoj udaljenosti), obrušivši se na gradonačelnicu Henriette Reker i njezinu preporuku da se žene drže na sigurnoj udaljenosti od stranaca te de se ne izdvajaju već se drže u skupinama.

Zbog toga je optužena da krivnju za napade prebacuje na žrtve, tj. žene, umjesto da pojača sigurnost na ulicama te napadače privede pravdi. Slične napade, ali u puno manjem opsegu, zabilježila je i policija u Hamburgu i Stuttgartu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook