Iz bolnice u ruskom gradu Omsku, gdje je Navaljni prvo primljen, naglasili su da u njegovom tijelu nisu pronašli nikakav otrov i da su mu spasili život.

Galerija


Njemački liječnici kažu da je Aleksej Navaljni ipak otrovan. Završili su s ispitivanjima velikog Putinovog kritičara i kažu da su u njegovom tijelu pronašli tvar koja djeluje na živčani sustav. Vlasti su kod njegove sobe postavile stražu.

Vezani članci Aleksej Navaljni Navaljni optužuje Putina da je naručio da mu stave otrov na donje rublje, iz Kremlja odbacuju optužbe: "Bolesnik pati od delirija..." Aleksej Navaljni (Foto: AFP) Liječnik otkrio da je Navaljnom dijagnosticirana metabolička bolest, ali i što mu je pronađeno na prstima i odjeći

A iz bolnice u ruskom Omsku, gdje je Navaljni prvo primljen, kažu da su mu spasili život. Naglasili su i da u njegovom tijelu nisu pronašli nikakav otrov.

„Da smo pronašli neku vrstu otrova koja bi bila potvrđena, onda bi nam bilo puno lakše. Bila bi jasna dijagnoza, jasno stanje i znalo bi se kako provesti liječenje“, kazao je Anatolij Kaliničenko, zamjenik glavnog liječnika bolnice u Omsku.

„Ja sam jedan od onih koji temelje svoje prosudbe na činjenicama, a u slučaju Navaljni nedostaje još puno činjenica - medicinskih, a vjerojatno i kriminoloških“, smatra Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova.

Podsjetimo, Putinovu kritičaru Alekseju Navaljnom pozlilo je na letu iz Sibira za Moskvu prošlog tjedna. Primljen je u bolnicu u gradu Omsku no njegovi pristaše tražili su da ga se prebaci na liječenje u Njemačku. Ruski liječnici prvo transport nisu odobrili jer su tvrdili da njegovo stanje to ne dopušta no u nedjelju ujutro ipak je zrakoplovom prevezen u Berlin. 

Njegov tim tvrdi da je u zračnoj luci prije polijetanja popio čaj u kojemu je bio podmetnut otrov. Iz bolnice u Omsku tvrdili su da su mu dijagnosticirali metaboličku bolest. 

Merkel pozvala da se kazne odgovorni za trovanje

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala Rusiju da istraži moguće trovanje ruskog oponenta Alekseja Navaljnog te da se zauzme za kažnjavanje počinitelja.

"Oni koji su odgovorni moraju biti identificirani i kažnjeni", rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi s ministrom vanjskih poslova, Heikom Maasom. 

Ruski liječnici tvrde suprotno

Ruski zdravstveni dužnosnici rekli su u ponedjeljak da je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni bio negativan na inhibitore kolinesteraze kad je hospitaliziran u Omsku prošli tjedan, što je suprotno dijagnozi njemačkih liječnika koji ga liječe u Berlinu.

Navaljni nije pokazivao znakove trovanja kad je hospitaliziran u klinici, a testiran je na široki spektar supstanci, uključujući i inhibitore, izjavilo je ministarstvo zdravstva u Omsku.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr