Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

NEZADOVOLJNI SINDIKATI

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja o mogućnosti štrajka: "Zadnji put kad nas nisu shvatili ozbiljno..."

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem u utorak je kazala kako nakon Uskrsa ide najava štrajka.

Do srijede se očekuje konkretan odgovor hoće li se u pregovore sa Sindikatima oko povećanja osnovice plaća uključiti i premijer Andrej Plenković, kažu u Sindikatu Preporod.

Na taj zahtjev do sada nisu dobili nikakav službeni odgovor. Sindikati javnih službi inzistiraju na povećanju osnovice za četiri posto. Vlada je to u petak odbacila, nudi povećanje od dva posto, a s tim sindikati nisu zadovoljni.

"Ako mi sutra ne dobijemo odgovor, nakon Uskrsa ići će najava štrajka, postupak mirenja i to je posljednja prilika da do štrajka ne dođe. Mi smo s ministrima završili. Nismo, nažalost, uspjeli. Njihova ponuda je nama neprihvatljiva, a naši zahtjevi su njima neprihvatljivi", napomenuo je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić za Dnevnik Nove TV.

"Potjerali su nas u štrajk"

"Ovo su najneefikasniji pregovori u mojim mandatima. Definitivno, pomaka mora biti. Ne možemo dugo čekati, nemamo što odugovlačiti. Naše članstvo nije zadovljno trenutom ponudom Vlade. Odbili su ponudu, jasan znak da ponuda nije prihvatljiva. Jasno sam pitala zadnji put na pregovorima je li intencija vlade da imamo štrajk u RH. Drugu soluciju ne vidim.

Očito je potreban štrajk da bismo došli do rješenja", izjavila je u utorak predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem, govoreći o pregovorima između sindikata i Vlade o povećanju plaća.

Ona je kazala i da će sindikat nakon Uskrsa ići s najavom štrajka. "Obvezan je proces mirenja i ako je on neuspio, onda imamo zakonske uvjete ući u štrajk”, pojasnila je Šprem i prisjetila se posljednjeg štrajka učitelja.

"Zadnji put kad nas nisu shvatili ozbiljno, kad su nas potjerali u štrajk, tad smo štrajkali 36 dana", rekla je Šprem za N1.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna upitan dogovor Koronavirus smanjuje plaće? Sindikat prosvjete odgovorio ministru: ''Mi moramo biti iza zadnjeg u nizu''

Pročitajte i ovo Željko Stipić Pozivaju se na kolektivni ugovor Sindikalist Stipić traži da se učiteljima rad subotom plati 25 posto više: "Zakon se mora poštivati. Bezakonje nije alternativa"

Predsjednica učiteljskog sindikata istaknula je i kako im štrajk nije cilj, kao i da će, dođe li do njega, biti odgovorna isključivo Vlada RH. Šprem je zaključila kako je vrijeme da se napravi rez te da premijer Andrej Plenković udovolji zahtjevima sindikata.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene