Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

UPOZORENJA STRUČNJAKA

Čeka li Europu novi izbjeglički val? Bundestag predlaže hitan samit o migracijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka vladajuće koalicije u Njemačkoj, Liberalno-demokratska stranka (FDP), zatražila je u utorak hitan samit na razini Europske unije zbog upozorenja stručnjaka o velikom broju izbjeglica iz Ukrajine koji bi u EU mogli stići ove zime.

"Nama je u najkraćem mogućem roku potreban dogovor, kako na nacionalnoj, tako i na razini Europske unije", rekao je Stephan Thomae, otpravnik poslova zastupničkog kluba FDP-a u Bundestagu.

On je rekao kako se "sada osvećuje" to što dogovor o zajedničkom europskom sustavu azila posljednjih godina "nije napredovao ni za jedan korak".

"Moramo hitno održati EU samit o migracijama o sadašnjim i budućim kretanjima izbjeglica", rekao je Thomae. On je pozdravio činjenicu da se samit na razini Njemačke, na kojem bi trebao biti dogovoren ključ primanja izbjeglica između saveznih pokrajina, održava već u listopadu.

Najistaknutiji njemački znanstvenik za pitanja migracija Gerald Knaus upozorio je na "izvanredno stanje" koje bi moglo uslijediti dolaskom zime.

"Nalazimo se pred povijesnom izbjegličkom zimom u slučaju da se stanje u Ukrajini i dalje bude zaoštravalo i opskrba energijom, zbog uništenja energetskih postrojenja, bude onemogućena", rekao je Knaus.

On smatra da EU "uopće nije pripremljena" na takav razvoj događaja. Knaus upozorava na to da zemlje poput Poljske i Češke još uvijek nose glavni izbjeglički teret pristiglih iz Ukrajine.

"Zato se mora dogovoriti sustav po kojem bi i zemlje poput Italije i Francuske primile dio izbjeglica", rekao je Knaus.

Istodobno je u Njemačkoj sve glasnija kritika mjere po kojoj se izbjeglice iz Ukrajine tretiraju drugačije nego izbjeglice i tražitelji azila iz drugih zemalja.

Nedavno je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz kritizirao navodni "socijalni turizam" dijela ukrajinskih izbjeglica koje, po njegovim navodima, mjesečno dolaze u Njemačku po financijsku pomoć te se potom vraćaju u Ukrajinu.

Predsjednik desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Timo Chrupalla je upozorio na to da ukrajinske izbjeglice, koje su već prijavljene u nekoj zemlji EU-a, zbog boljih uvjeta sada dolaze u Njemačku.

Od lipnja se izbjeglice iz Ukrajine u Njemačkoj ne tretiraju kao tražitelji azila, nego kao domaći primatelji socijalne i pomoći za nezaposlene, pri čemu se radi o višim iznosima pomoći, a omogućen im je i neograničen pristup tržištu rada.

Procjenjuje se da u Njemačkoj trenutno boravi oko milijun izbjeglica koje su nakon ruskog napada na Ukrajinu krajem veljače pristigle u Njemačku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZASTRAŠUJUĆE BROJKE UN objavio zabrinjavajuće izvješće o izbjeglicama iz Ukrajine: Pogledajte koliko je ljudi napustilo svoje domove

Pročitajte i ovo Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskom crvenog križa. Kod nas ih je 12.500 Izvršni direktor Crvenog križa o ukrajinskim izbjeglicama: "Stalno pitaju kako je u Ukrajini i kad će se moći vratiti..."

Njemački političari upozoravaju i na pojačani priljev izbjeglica i tražitelja azila i iz drugih zemalja. Unutarnjopolitički glasnogovornik demokršćanskog zastupničkog kluba Alexandar Throm (CDU) zatražio je pojačane kontrole granica, posebice prema Češkoj i Austriji.

On je ukazao na to da posebice preko Srbije mnogi ilegalni migranti pokušavaju ući u EU zbog toga što Srbija građanima mnogih zemalja iz kojih dolaze potencijalni izbjeglice omogućava bezvizni ulazak u zemlju.

"Mislim da tu treba ozbiljno porazgovarati sa Srbijom kako bi se promijenila ova praksa. Tko želi u EU, taj se mora prilagoditi i viznom sustavu EU-a", rekao je Throm.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene