Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka je upozorila na opasnost koju bi donijela eventualna reforma schengenskog sporazuma o slobodi kretanja u Europskoj uniji.


Dan nakon što su Francuzi i Talijani od Bruxellesa zatražili da 'razmotri mogućnosti privremene uspostave kontrole na unutarnjim granicama' EU-a, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle istaknuo je kako je sloboda kretanja jedno od velikih postignuća europskog kontinenta.

'Ako se schengenski sustav može poboljšati, to je dobro i to treba učiniti', rekao je Westerwelle na konferenciji za novinare. 'No sloboda kretanja u zemljama Europe je takav uspjeh da o njemu ne bi trebalo ponovno raspravljati', kazao je. Više desetaka tisuća stanovnika zemalja sjeverne Afrike, većinom Tunišana, zbog pobuna je pobjeglo iz svojih zemalja od siječnja naovamo te stiglo do talijanskih obala.

Europska komisija u utorak je izvijestila kako namjerava ponovno definirati 'iznimne okolnosti' koje bi zemljama članicama Schengena omogućile "privremenu uspostavu" kontrole na državnim granicama. Prijedloge će 4. svibnja iznijeti povjerenica za sigurnost Cecilia Malmstroem. (HIna)

Vezani članci Dow Jones (Foto: AFP) Recesija pokucala na vrata SAD-a? Dow Jones pao za 800 bodova Europske zemlje (Foto: Zackabier) - 7 Hrvatska više nema oblik kifle, pogledajte na što sada podsjeća ljude