Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK S BAERBOCK

Njemački novinari iznervirali Vučića, on im ljutito uzvratio: "Što je to Srbija napravila pogrešno?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u petak je posjetila Beograd i razgovarala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon što je u četvrtak posjetila Sarajevo, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u petak se u Beogradu sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.   

"Naše zemlje su pogođene ovom situacijom, jer imamo bliske veze s Rusijom. U ovom trenutku moramo naći jasne stavove, ne samo unutar EU-a, već i unutar same međunarodne zajednice. Dio pristupanja Uniji znači i spremnost za usklađivanje sa stavovima EU-a. Važno je imati jasan stav, a ne okretati glavu. Ljudi na Balkanu znaju što rat znači za stanovništvo i koliko je vrijedan mir, stoga se moramo suprotstaviti nasilnim promjenama granica u Europi”, kazala je Baerbock, javlja Nova.rs.

Vučić je rekao da su razgovarali o europskom putu Srbije, uz napomenu da je Njemačka država iz koje dolazi najviše investitora u Srbiju. 

"Druga tema razgovora bila je stanje u regiji, a za nas je od ključnog značaja očuvanje stabilnosti. Jasno sam govorio o poštivanju teritorijalnog integriteta BiH i položaja Republike Srpske unutar nje. Imamo različite stavove o Kosovu, ali smo se usuglasili da je neophodno dijalogom riješiti sve probleme”, naveo je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GLUPOSTI I BESMISLICE Haradinaj spominjao novo bombardiranje Beograda. Vučić: ''Hoće li nas bombardirati on ili netko drugi?''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog rata u Ukrajini Srbija zaustavlja izvoz hrane i energenata: "Ne mogu ni nafta ni plin pasti s neba"

Njemački novinari pitali su Baerbock je li od Vučića dobila jasan signal da se distancirao od Putina, na što je je srpski predsjednik uzvratio kako ne zna od čega bi se Srbija trebala distancirati i zapitao kakve veze oni imaju s ratom.

"Što je to Srbija napravila pogrešno. Srbija ne govori o ličnostima, kod nas nema ljubavi i mržnje, već međunarodnog prava. Baš onako kako je Ukrajina poštovala teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija poštuje njezin. Zato smo glasali u UN-u, ne zato što nekoga volimo ili ne, već zato što poštujemo međunarodno pravo. Što se tiče sankcija, mogli bismo i o tome govoriti - tko ih uvodi i tko ih ne uvodi. Srbija je podržala ono što je EU podržala u Generalnoj skupštini UN-a i nastavit će se ponašati odgovorno u skladu s normama međunarodnog javnog prava", poručio je iznervirani Vučić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene