Rusko cjepivo, Sputnik V
Rusko cjepivo, Sputnik V Foto: Afp

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u četvrtak da će Njemačka u bilateralnim razgovorima s Rusijom, neovisno od stajališta Europske unije, osigurati nabavku cjepiva Sputnjik V.


Njemačka će neovisno o EU pregovarati o nabavci ruskog cjepiva Sputnjik V, potvrdio je ministar zdravstva Jens Spahn.

Vezani članci Njemačka uvela novi set mjera U borbi protiv trećeg vala Njemačka uvodi novi set mjera na nacionalnoj razini: Policijski sat i zatvaranje trgovina glavni su segmenti Red za testiranje na koronavirus Zabrinjavajući trend kod susjeda: Namjerno se zaraze koronom da bi dobili potvrdu za putovanje - "To je opasna praksa, riskiraju i teži tijek bolesti"

"Ja sam svojim kolegama iz Europske unije, nakon što je Europska komisija u srijedu navečer odlučila da neće sklapati ugovore o isporuci cjepiva Sputnjik V, najavio da će Njemačka s Rusijom bilateralno pregovarati o ovom cjepivu“, rekao je Spahn u razgovoru za javni servis WDR.

On je istodobno najavio kako Rusija prvo mora ispuniti dva uvjeta. Jedan je povezan s isporukom daljnjih podataka Europskoj agenciji za lijekove (EMA) kako bi Sputnjik V i u Europskoj uniji mogao dobiti uporabnu dozvolu. Drugi uvjet se odnosi na brzinu isporuke cjepiva.

"Kako bi zaista promijenili našu trenutnu situaciju, isporuke bi trebale uslijediti već u sljedećim mjesecima. Jer nakon tog razdoblja ćemo imati ionako dovoljno cjepiva drugih proizvođača”, rekao je Spahn.

Savezna pokrajina Bavarska je jučer potpisala predugovor o isporuci cjepiva Sputnjik V koji bi se trebao proizvoditi u jednom pogonu u Bavarskoj.