Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obnova flote

Njemačka ulazi u veliku vojnu investiciju: "Ovime jačamo sposobnost za suradnju u Europi"

Helikopter Chinook
Helikopter Chinook Foto: Getty Images
Njemačka će kupiti 60 teretnih helikoptera Chinook od Boeinga kako bi zamijenila svoju zastarjelu flotu helikoptera CH-53.

Njemačka će kupiti 60 teretnih helikoptera Chinook od Boeinga kako bi zamijenila svoju zastarjelu flotu helikoptera CH-53, rekla je u srijedu njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht, nanijevši udarac Boeingovu suparniku Lockheed Martinu koji se također natjecao za taj ugovor.

"S ovim modelom jačamo našu sposobnost za suradnju u Europi", rekla je Lambrecht u obraćanju Bundestagu.

Po ranijim planovima, Bundeswehr je trebao nabaviti 45 do 60 helikoptera za prijevoz teških tereta za oko četiri milijardi eura, koji trebaju biti isporučeni između 2023. i 2029. godine. Vojska ima proračun od oko 100 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini 98. dan rata Nakon eksplozije se otrovni oblak nadvio nad gradom, vlasti upozoravaju ljude da ne izlaze iz atomskih skloništa

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 2 na kongresu epp-a Plenković: "Ukrajina zaslužuje status kandidata za Europsku uniju"

Tu vrstu vojnih helikoptera nude samo Boeing i Lockheedov Sikorsky.

Njemačka vojska koristi Sikorskyjeve helikoptere CH-53 od 1970-ih i planira ih postupno povući iz uporabe do 2030. godine. Jako se na njih oslanjala u Afganistanu, ali tada su se pokazale i njihove slabosti.

Helikopteri Chinook koriste se za zračni prijevoz vozila, opreme i ljudi. Ministarstvo je odabralo taj model radi lakše suradnje sa saveznicima u NATO-u, budući da te helikoptere koriste Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija, Italija, Grčka, SAD, Kanada i Turska.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene