Helikopter Chinook
Helikopter Chinook Foto: Getty Images

Njemačka će kupiti 60 teretnih helikoptera Chinook od Boeinga kako bi zamijenila svoju zastarjelu flotu helikoptera CH-53.


Njemačka će kupiti 60 teretnih helikoptera Chinook od Boeinga kako bi zamijenila svoju zastarjelu flotu helikoptera CH-53, rekla je u srijedu njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht, nanijevši udarac Boeingovu suparniku Lockheed Martinu koji se također natjecao za taj ugovor.

"S ovim modelom jačamo našu sposobnost za suradnju u Europi", rekla je Lambrecht u obraćanju Bundestagu.

Po ranijim planovima, Bundeswehr je trebao nabaviti 45 do 60 helikoptera za prijevoz teških tereta za oko četiri milijardi eura, koji trebaju biti isporučeni između 2023. i 2029. godine. Vojska ima proračun od oko 100 milijardi eura.

Rat u Ukrajini Nakon eksplozije se otrovni oblak nadvio nad gradom, vlasti upozoravaju ljude da ne izlaze iz atomskih skloništa

Andrej Plenković - 2 Plenković: "Ukrajina zaslužuje status kandidata za Europsku uniju"

Tu vrstu vojnih helikoptera nude samo Boeing i Lockheedov Sikorsky.

Njemačka vojska koristi Sikorskyjeve helikoptere CH-53 od 1970-ih i planira ih postupno povući iz uporabe do 2030. godine. Jako se na njih oslanjala u Afganistanu, ali tada su se pokazale i njihove slabosti.

Helikopteri Chinook koriste se za zračni prijevoz vozila, opreme i ljudi. Ministarstvo je odabralo taj model radi lakše suradnje sa saveznicima u NATO-u, budući da te helikoptere koriste Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija, Italija, Grčka, SAD, Kanada i Turska.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju