Nizozemska je zabranila poznati motoristički klub Anđele pakla (Hells Angels) pošto je sud u srijedu presudio da remete javni red i mir i da su opasni za društvo.

Galerija


Javni tužitelj je zatražio zabranu nakon niza kriminalnih i nasilnih djela članova kluba.

Vezani članci Nizozemska obitelj godinama u podrumu čekala kraj svijeta (Foto: AFP) Nizozemska obitelj godinama u podrumu čekala kraj svijeta: "Nisam bio vani devet godina" Član obitelj žrtava genocida u Srebrenici oplakuje ubijene (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 2 Vrhovni sud: "Nizozemska je djelomično odgovorna za pokolj u Srebrenici"

Sama skupina se smatra "klubom izvan zakona", a sudac u Utrechtu je istaknuo da tim klubom vlada "kultura nasilja" od koje treba zaštititi društvo.

Sud je podsjetio na niz izgreda u kojima su sudjelovali Anđeli pakla, nerijetko se sukobljujući sa suparničkim skupinama.

Zabrana se ne odnosi samo na nizozemski ogranak Anđela pakla, nego i na one iz drugih država.

Njihov odvjetnik je najavio žalbu na odluku. Javni tužitelj ih je već jednom pokušao zabraniti, prije deset godina, no nije uspio u tome.

Anđeli pakla, prepoznatljivi po motociklima Harley Davidson i kožnim odijelima, osnovani su 1948. u Sjedinjenim Državama i dugo su se povezivali s rokerskim načinom života. Ogranke imaju u pedesetak zemalja.

Bili su umiješani u veliku tučnjavu 2016. godine u restoranu hotela u Rotterdamu koja je završila pucnjavom iz vatrenog oružja.

U više europskih zemalja Anđele pakla optužuju za promicanje nasilja i umiješanost u organizirani kriminal. (Hina)

Znate li što se nalazi u ovim zgradama? Dok one zjape prazne, ministarstva drugima plaćaju najam