Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali izgledi za napredak

Konferencija za pomoć Gazi: Dvije zemlje nisu pozvane

Humanitarna pomoć Gazi
Humanitarna pomoć Gazi Foto: Afp
Otprilike 80 država i međunarodnih organizacija sastaje se u četvrtak u Parizu kako bi koordinirale slanje pomoći i procijenile na koji način pomoći ranjenim osobama u palestinskoj enklavi Gazi, no ne dođe li do prestanka borbi, ne očekuju se konkretni rezultati.

Francuska je ponudila podršku Izraelu nakon smrtonosnog napada palestinske islamističke skupine Hamas 7. listopada, no izraelsko osvetničko bombardiranje izazvalo je zabrinutost zbog naglog porasta civilnih žrtava. Tisuće ljudi u Gazi su ubijene, ranjene ili raseljene.

"Ni za koga nije tajna da je danas u Gazi otežan pristup osnovnim potrepštinama, lijekovima, vodi i tako dalje... Stoga je cilj zapravo surađivati sa svim sudionicama i također s Izraelom (...) kako bi se omogućio poboljšani pristup", rekao je francuski predsjednički dužnosnik novinarima uoči tiskovne konferencije.

Pročitajte i ovo Coca-cola i Romerquelle voda Trovanja gaziranim pićima Jedan muškarac se još uvijek oporavlja, ponovo se oglasila Coca-Cola: "Sada znamo da je riječ o izoliranom slučaju"

Palestinski premijer Mohamad Štajeh bit će prisutan, ali Izrael nije pozvan. Francuski dužnosnici rekli su da informiraju Tel Aviv o razvoju događaja.

Konferencija okuplja regionalne aktere poput Egipta, Jordana i zaljevskih arapskih država, kao i zapadne zemlje i članice skupine G20, izuzev Rusije. Međunarodne ustanove i nevladine organizacije koje djeluje u Gazi, poput Liječnika bez granica, također će prisustvovati događaju.

''Nedovoljni pritisak''

Međutim, doći će svega nekoliko šefova država ili ministara, a nevladine organizacije žale se na nedovoljni pritisak koji konferencija može ostvariti u svrhu postizanja primirja.

"Bit će to vježba ponavljanja nacionalnih pozicija, izricanja što je pojedina država dala i što će dati, da se civile mora štititi, a međunarodno humanitarno pravo poštovati", rekao je jedan europski diplomat.

Pročitajte i ovo Europski SOS za lijekove - 2 Nabava iz zaliha Uvodi se europski SOS za lijekove: "Ako nestane lijeka u Hrvatskoj, on se može proslijediti našoj zemlji"

Francuski se dužnosnici nadaju da će konferencija poslužiti kao temelj za brzi odgovor međunarodne zajednice jednom kad borbe zaista prestanu. Raspravljat će se o vraćanju opskrbe vodom, gorivom i električnom energijom te da se osigura da se pomoć ne završi u rukama Hamasa.

Također, raspravljat će se o uspostavljanju pomorskog koridora kako bi se humanitarna pomoć pomorskim putem dostavila u Gazu i o načinima na koji bi se brodovi mogli iskoristiti za evakuaciju ranjenih.

Pročitajte i ovo Ilustracija odgovor na pitanja biskupa Vatikan: "Transseksualci mogu biti kršteni i biti krsni i vjenčani kumovi"

Međutim, bez spremnosti Izraela ili Hamasa za prestanak borbi, mali su izgledi da će doći do brzog napretka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene