Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nedavni razvoj događaja u Sjevernoj Koreji, uključujući i prošlotjedno granatiranje južnokorejskog otoka, pokazuju rast nestabilnosti koja 'može biti vrlo opasna'.


Izjavio je to zapovjednik američkog združenog stožera, admiral Mike Mullen, u razgovoru za CNN, koji će biti emitiran u nedjelju.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjeverna Koreja: Nismo pucali, obavljali smo građevinske radove Slika nije dostupna Južna Koreja rasporedila rakete uz granicu sa Sjevernom Korejom

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Il ima zemlju 'koja izgladnjuje svoje ljude, čije je gospodarstvo apsolutno grozno. Ali on i dalje poduzima vrlo namjerne akcije da destabilizira regiju (...), a to bi moglo biti vrlo opasno za sve nas, uključujući ne samo regionalne igrače, iako mislim da Kina ima ima veliki udjel u stabilnosti', rekao je Mullen.

>> Kina upozorava uoči vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje

>> Novi sukob dvaju Koreja mogao bi biti strašniji od Korejskog rata

Mullen je rekao da su razmjena topničke vatre, zajedno s potapanjem južnokorejskog patrolnog broda i nedavne objave da je izgrađen još jedan od objekata za obogaćivanja urana u Sjevernoj Koreji, bili dio Kimova plana. 'Što se dogodilo s ubojstvom 46 južnokorejskih mornara, što se dogodilo s pogonom za obogaćivanje urana, kao i očito, s topničkim incidentom... postoje mnogi koji vjeruju da je to dio Kim Jong-Ilova plana da objavi svog nasljednika', rekao je Mullen.

Izrazio je uvjerenje da je Kimov glavni cilj i dalje razviti nuklearno oružje, nastaviti zaokupljati svjetsku pozornost te i dalje nastojati doći do razine na kojoj bi se smatrao svjetskim igračem. (Hina)