Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejski patrolni brod nakratko je u utorak navečer prešao pomorsku granicu s Južnom Korejom, ali se povukao pošto je južnokorejska mornarica ispalila upozoravajuće hice, priopćila je južnokorejska vojska.


Južnokorejski brod ispalio je osam hitaca nakon što je uputio upozorenje kada je sjevernokorejski brod prešao sedamsto metara preko granice, kazao je dužnosnik glavnog stožera.

Incident se vremenski podudara s posjetom Pjongjangu međunarodnog izaslanstva na čelu s bivšim američkim predsjednikom Jimmyjem Carterom. Izaslanstvo je stiglo u Sjevernu Koreju u utorak nadajući se da će uspjeti smanjiti napetosti na podijeljenom Korejskom poluotoku te potaknuti obje strane na pregovore o nuklearnim pitanjima, koji su odavno prekinuti. U izaslanstvu su uz Cartera i bivša irska premijerka Mary Robinson, bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari i bivša norveška premijerka Gro Brundtland.

Južnokorejski vojni stožer poručuje da nije bilo nikakvih drugih neobičnih kretanja sjevernokorejske mornarice, te ne znaju što je izazvalo incident.

Postoji mogućnost da je sjevernokorejska mornarica pratila kineski ribarski brod na tom području, javio je južnokorejski tisak.

U prošlosti je na tom području došlo do nekoliko incidenata sa smrtnim posljedicama, uključujući i sjevernokorejsko granatiranje otoka Yeonpyeonga u Južnoj Koreji. (Hina)

Vezani članci Vlada osuđuje divljanje navijača u Borovu Policija zbog sramotnih poruka u Borovu privela 14 osoba, slijedi im kaznena prijava zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju Vlada osuđuje divljanje navijača u Borovu Vlada najoštrije osudila ponašanje navijača u Borovu: "Za to nema i ne može biti opravdanja"