Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niti jedna strana se ne uzmiče

Novi sukob dvaju Koreja mogao bi biti strašniji od Korejskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije Koreje punih su sat vremena razmjenjivale topničku paljbu.

Poginula su dvojica južnokorejskih vojnika, među ozlijeđenima ima civila. Svjetska javnost zabrinuto promatra najnovija događanja na poluotoku, na kojem se prije pola stoljeća odigrao jedan od najkrvavijih ratova u modernoj povijesti. U Korejskom ratu poginulo je više od tri milijuna ljudi, Korejaca, Amerikanaca, Kineza i mnogih drugih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni" Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

>> VIDEO: Dvoje mrtvih u okršaju Južne i Sjeverne Koreje

>> 'Rat sa Sjevernom Korejom je već počeo, moramo spriječiti širenje'

U novom napadu panika i dim su zavladale južno-korejskim otočićem Yoenpyeongu. Zasulo ga je stotinjak topničkih granata iz Sjeverne Koreje. Najviše ih je palo na južnokorejsku vojnu bazu. Dva marinca su poginula, a najmanje 18 ljudi je ranjeno, među njima i civili.

'Nije pogođena samo jedna lokacija, gorjelo je posvuda, potpuni kaos. Pokušao sam nazvati suprugu, ali čuo sam samo 'Dragi' i telefonske veze su prekinute. Požurio sam kući. Supruga je stajala na cesti, a kuća je bila uništena', rekao je Shin Sung-Hee, stanovnik otoka Yoenpyeong.

Južna Koreja na vatru je odgovorila vatrom. Prema Sjevernom susjedu ispalila je najmanje 80 topničkih granata. Poslali su borbene helikoptere, a vojska je stavljena u stanje najviše pripravnosti. 'Stotine izjava i sastanaka neće pomoći. Mislim da je dužnost vojske odgovoriti akcijom. Osobito zato što ne smijemo tolerirati napade na civile', izjavio je južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak.

No, Sjeverna Koreja ima drugačiju verziju događaja. Tvrde da nisu prvi počeli. Prva granata je, tvrde, na njihov teritorij upućena s južnokorejske vojne vježbe, i to topničke vojne vježbe. 'Ako se južnokorejske marionete usude upasti i tisućinku milimetra u sjevernokorejske teritorijalne vode, vojska će bez oklijevanja i bez milosti nastaviti s vojnim odgovorom', izjavila je sjevernokorejska dužnosnica na državnoj televiziji. Međunarodna zajednica poziva na suzdržanost. Ovo je jedan od najozbiljnijih incidenata od završetka Korejskog rata 1953. Sjever i jug mirovni sporazum nikad nisu potpisali, što znači da su u ratu već 60 godina.

Među brojnim zemljama koje su osudile najnovija događanja na Korejskom poluotoku je i Hrvatska. Naše Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je duboku zabrinutost, te se pridružilo pozivima za prekidom svih akcija koje bi dovele do eskalacije sukoba.

Strahujete li od nuklearnog sukoba zbog aktualne situacije na Korejskom poluotoku?

  • Da, situacija je ozbiljna
  • Ne, iako ne isključujem nastavak oružanih sukoba
  • Ne, svi su svjesni katastrofalnih posljedica nuklearnog sukoba
  • Ne, situacija će se smiriti

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene