Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požrtvovna baka

Nepokretnu unuku svakodnevno više od 5 kilometara nosi u školu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Xiang Yuncui, 57-godišnja baka, svaki dan prehoda 5 kilometara planinskih puteva kako bi svoju nepokretnu unuku donijela do škole.

Njezina unuka Tan Houyangm boluje od infantilne cerebralne paralize i ne može hodati do škole poput ostale djece. Baka je stoga, u posljednje 3 godine, s unukom na leđima prehodala više od 10.000 kilometara.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..."

>> Stravično: Pogledajte kuda ova djeca putuju do škole!

>> Djevojčica (12) napustila školu i sama skrbi o teško bolesnom ocu

Xiang i Tan žive u selu Baolong u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Chongqing. Prije 4 godine Tanin je otac poginuo u prometnoj nesreći. Njezina majka je morala napustiti dom u potrazi za poslom, a malena živi s djedom i bakom koji su ostali u rodnom selu.

Kada je napunila 7 godina Tan je vidjela kako njezini vršnajci idu u školu. Kazala je baki kako bi i ona išla u školu te predložila da je nosi. Baka se složila i tako je počelo njihovo svakodnevno putovanje jer Tan zbog svoje bolesti nije mogla dobiti smještaj u učeničkom domu.

Xiang se svako jutro diže u 5 sati kako bi unuci pripremila doručak i pomogla joj pri oblačenju. Oko 6:30 kreću na put planinskim putevima dug čak 5 kilometara. 'Ujutro najviše moramo žuriti da ne bi zakasnili u školu. Krećemo oko 6:30 i u školi smo oko 8:30', kaže baka.

Put koji njih dvije moraju proći je dijelom planinska cesta, dijelom prašnjavi put, dijelom uski prolazi i kamene stepenice. Ne mogu se ni sjetiti koliko su se puta spoticale, padale i dizale se se, posebice tijekom kišnih i snježnih dana.  

'Jednom je baka trčala kako bi me na vrijeme donijela u školu. Pala je i rasjekla koljena i pokušala je to sakriti od mene', ispričala je malena Tan. 

Kada oko 8:20 dođu u školu baka djevojčici pomogne oko knjiga i potom izađe iz učionice. Dok sat traje, baka čeka vani. Sjedi u hodniku i radi ručni rad, da joj brže prođe vrijeme. Povremeno izađe i kroz prozor pogleda u učionicu da vidi je li s Tan sve u redu. Kada se oglasi zvono, ulazi u učionicu i pomaže unuci doći do toaleta ili odlaze na školsko igralište kako bi se Tan igrala s drugom djecom.

'Učitelji u školi svi jako poštuju baku malene Tan. Otkako je prije tri godine krenula u prvi razred baka je svakodnevno nosi na leđima u školu i iz škole. I niti jednom nisu zakasnile', ispričao je Tan Zhonghan, učitelj u osnovnoj školi koju pohađa malena Tan. 

Njihova priča je dirnula mnoge ljude. Stranački odbor i Vlada okruga Wushan su odlučili staviti Tan na popis za medicinsku pomoć. Lokalni Odjel za zdravstvo je napravio terapijski plan i Tan je dodijeljen najbolji terapeut u okrugu. Kako bi joj pomogli pri školovanju osnovna škola u Shibeiju oslobodila ju je svih troškova školovanja i dala joj besplatan ručak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene