Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nema napretka u pregovorima oko imena Makedonije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Makedonije, Grčke i Ujedinjenih naroda, koji su se sastali u Ohridu na jugozapadu Makedonije, nisu postigli napredak u pregovorima o službenom imenu Makedonije oko kojega se dvije zemlje spore od 1991.

Grčka od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom, smatrajući kako ono pripada isključivo njezinoj nacionalnoj baštini.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Grčkoj (Foto: AFP) Parlamentarna debata u tijeku Grčka policija ispalila suzavac na prosvjednike zbog imena Makedonije Panos Kamenos (Foto: AFP) Znak prosvjeda Grčki ministar obrane podnio ostavku zbog dogovora o imenu Makedonije, najavio povlačenje i 6 drugih ministara

'Što se tiče imena, očito je da su razlike još prisutne', rekao je
makedonski predstavnik Nikola Dimitrov.

Dimitrov je dao izjavu nakon trosatnog razgovora s grčkim kolegom Adromantiosom Vassilikisom i UN-ovim posrednikom Matthewom Nimetzom u Ohridu, turističkom mjestu na istoimenom jezeru, 200 km jugozapadno od Skoplja.

UN-ov posrednik je kazao da je 'bilo nekoliko prijedloga u svezi s odnosima između dviju zemalja, ali ne i novog prijedloga o imenu'.

Vassilikis je izrazio nadu da će se 'uskoro pronaći rješenje'.

Pregovarači se trebaju sastati idućeg mjeseca u Grčkoj. 

Makedonija je u UN-u priznata pod privremenim imenom 'Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene