Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grčki i makedonski dužnosnici ne uspijevaju riješiti spor oko imena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki i makedonski diplomati ostali su u nesuglasju oko već desetljećima dugog spora oko imena Makedonije, ali je UN-ov posrednik izgledao umjereno optimističan tvrteći kako je rješenje ipak moguće postići.

Matthew Nimetz, govoreći novinarima nakon sastanka u Beču između predstavnika dvije zemlje, također je upozorio na rizike ukoliko se sukob ne riješi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema napretka u rješavanju spora oko imena Makedonije Slika nije dostupna Uoči summita Grčka Makedoniji opet prijeti vetom na članstvo u NATO-u

'Optimističniji sam nakon današnjih razgovora', rekao je Nimetz. 

'Treba mnogo toga učiniti, ali ovo je pitanje koje bi trebalo biti riješeno'.

Spor se vuče još otkako je Makedonija 1991. izišla iz bivše Jugoslavije, a Grčka prijeti vetom na kandidaturu Makedonije za članstvo u NATO-u ukoliko se ne riješi. Razgovori pod pokroviteljstvom UN-a koji su u tijeku dobili su na hitnosti nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost.

Atena je također zaprijetila pomrsiti nastojanja Makedonije da uđe u EU ukoliko odbije postići obostrano prihvatljivo rješenje. Grčka se protivi da Makedonija koristi isto ime kakvo ima i njezina sjeverna pokrajina i optužuje svog susjeda da prisvaja simbole antičke grčke kulture.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene